протест Белене

В едно и също време на едно и също място граждани протестираха за и против изграждането на АЕЦ „Белене”. Пред Министерския съвет се чуваха едновременно възгласи „За България” и „Оставка”.

протест Белене

Срещу изграждането на централата се обявиха представители на Движение „Демократична България”. Тримата съпредседатели на политическата формация категорично заявиха, че проектът е вреден за държавата и го нарекоха „руска рулетка”. Намеренията на правителството да възроди строежа на ненужната според много експерти централа стана и повод обединените партии да поискат оставката на премиера.

„Бойко Борисов, който се крие зад АБВ излъга своите избиратели. Той не се е явявал с програма, която включва построяване на корупционния гьол, ако трябва да го цитирам, не се е явявал на избори с програма, която предполага отказ от съдебна реформа и отказ от това да бъдем приети в Шенген, не се е явил с програма, която предполага отказ от влизане в банковия съюз.”, заяви категорично председателят на „Да, България” Христо Иванов.

„Искаме оставката на Бойко Борисов заради това, че предаде десните избиратели, тъй като в програмата на ГЕРБ не пише, че ще строят „Белене”. В момента той изпълнява програмата на БСП”, заяви от своя страна председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Организатори на митинга в подкрепа на построяването на АЕЦ „Белене” бяха представители на партия АБВ, начело с новоизбрания й председател Румен Петков. По негови думи проектът не крие никакви рискове и той трябва да бъде завършен, тъй като атомната енергия била най-евтина и най-екологична.

Той обвини европейските лидери в упражняване на двоен стандарт по отношение на руската енергия.

„В този ред на мисли очевидно виждаме в лицето на канцлера Меркел неприкрит руски шпионин. Тя онзи ден каза, че на проекта „Северен поток” гледат като на икономически проект. Нима България няма своите икономически и социални интереси?“, попита риторично Петков.

На митинга в подкрепа на „Белене” присъства и президентът и основател на АБВ Георги Първанов. Той отхвърли твърденията, че на площадката има сеизмична активност, като за довод посочи доклада на БАН. По негови думи държавата категорично трябва да има участие в проекта.

„Аз винаги съм отстоявал позицията за това да има достатъчно държавно присъствие, вече специалистите ще преценят по каква форма, с което да се гарантира сигурността. Държавното участие е необходимо и задължително условие”, отсече Първанов.

Въпреки протеста и контрапротеста, до сблъсъци  пред сградата на Министерския съвет не се стигна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук