Болшинството от политическите партии в Швеция настояват за блокирането на руския газопровод  „Северен поток – 2”, съобщава Sveriges Radio.

Местната медия е провела запитвания сред представители на различни партии и почти всички от тях са на мнение, че трябва да се попречи на строежа на съоръжението.

"Северен поток - 2"

„Северен поток – 2” е лошо предложение както в сферата на енергийната политика и екологията, така и за плана за политика на безопасността. Активно настояваме да се направи всичко възможно за спирането на този проект”, заяви Карин Аймстрьом – представител на Умерената коалиционна партия в Швеция.

Евродепутатът от Християндемократическата партия в страната Ларс Адакусон подчерта, че „Русия не уважава международното право”, давайки за пример действията на Москва в Грузия и Крим. Затова Адакусон е на мнение, че Европа трябва да намери други способи за осигуряване на енергийни източници, но без да се свързва с Русия.

"Северен поток - 2"

От своя страна председателят на шведските „Зелени” в Съвета по делата на ЕС в парламента на страната Юнас Ериксон отбеляза, че Швеция и по-рано се е сблъсквала със сложностите при прилагането на международното право срещу „Северен поток – 2”. Затова той счита, че решението на ЕК за промяна в законодателството, което би позволила да се блокира руският проект, е най-доброто.

Депутатът от Лявата партия на Швеция Йенс Холм пък заявил, че Швеция ще подкрепи инициативата на ЕК, независимо от резултата на гласуването, което ще се проведе в неделя.

"Северен поток - 2"

„Ако поискаме да спрем вноса на газ в Европа, ще можем да го направим. Трябва да намерим за целта юридическо пространство или да създадем нови закони. Не ни трябва нищо повече. Проектът „Северен поток – 2” ще бъде блокиран”, категоричен е депутатът.

ИНИЦИАТИВАТА НА ЕК

През ноември миналата година ЕК предложи да бъдат направени поправки в Газовата директива. Тяхната цел е определени норми от енергиното законодателство да се прилагат не само за някои, а за всички газопроводи на територията на ЕС, които идват от трети страни.

"Северен поток - 2"

Към тези норми се отнасят недискриминационното установяване на тарифи за пренос на газ, достъп за трети страни, които искат да транзитират синьо гориво, разделение на действията по продажба и транспортиране на газ. Сега тези правила не се прилагат за морските участъци на газопроводите.

Преди да бъдат приети, поправките трябва да се гласуват от Съвета на ЕС и ЕП. Двете институции създават поотделно доклади и констатации по направените предложения, а след това се търси компромис. Ако той не бъде намерен обаче промените още веднъж се утвърждават отделно от Съвета на ЕС и ЕП и влизат в сила.

"Северен поток - 2"

Въпреки че все още има няколко държави, сред които и Дания, които са против строежа на „Северен поток – 2”, според някои експерти изграждането му е неизбежно.

По данни на „Форбс“ вчера кораб, наречен „Солитеър” е започнал на строи тръбопроводи във Финландския залив. Според медията „оспорваният газопровод вече не може да бъде спрян”.

До момента строителни дейности се провеждаха само на сушата и в териториалните води на Русия, от където тръбата трябва да тръгне, и в Германия – там, където е крайната й точка.

"Северен поток - 2"

Започването на работа край Финландия предизвика учудване сред повечето експерти, тъй като се смята, че около проекта има политическа неяснота. В Германия все повече политици говорят против него, а на моменти като че ли и канцлерът Ангела Меркел изразяваше съгласие с тях, пише „Форбс”.

Почти всички държави в Източна Европа също се обявяват против „Северен поток – 2”, тъй като са на мнение, че проектът би застрашил енергийната сигурност на континента, тъй като го прави по-зависим от Русия. Освен това според тях с газопровода се цели да бъде изолирана Украйна, което би позволило на Русия да прекъсне газовите си доставки за нея.

"Северен поток - 2"

САЩ твърдо подкрепят аргументите на тези държави. През юли президентът Доналд Тръмп стигна до там, че обвини Германия за това, че е „напълно зависима“ от Русия. Освен това той заплаши да наложи санкции на европейските компании, които инвестират в газопровода.

Разбира се Тръмп прави това заради собствените си интереси за трансатлантически газопровод. Този вариант обаче беше отхвърлен от повечето европейски държави (освен Испания и Португалия) заради високата му цена.

Единствено Испания и Португалия се обявиха за предложението на Тръмп, тъй като те биха били входящата точка за синьото гориво и биха печелили от транзитните тарифи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!