самолети

Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната, съобщи директорът „Експорт и международни отношения“, Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин.

В официално становище на шведското правителство във връзка с подадената подобрена оферта за нови изтребители Gripen C/D за българските ВВС се казва:

„В петък, 14 декмври 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8. Това значително ще подобри оперативните способности на Българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора“.

Основният конкурент в процедурата е офертата на САЩ за нови изтребители F-16 от последното поколение (Блок 70) на „Локхийд Мартин“ известни и като „Viper“ (V). Компанията производител на F-16 „Локхийд Мартин“ и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта, съобщи преди ден пред „Дневник“ Джим Робинсън, мениджър по Международно бизнес развитие за F-16 в „Локхийд Мартин“.

Офертата бе измежду темите на разговор на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на двудневно работно посещение в България. Той потвърди, че САЩ ще я подобрят, а решението принадлежи само на българското правителство и намеса в него няма да има.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук