Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Лидерите на ЕС се съгласиха на серии от реформи за еврозоната, които включват план за специфичен бюджет за валутния блок, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

След „противоречиви дискусии“ по време на срещата на върха на ЕС, лидерите се съгласиха на реформи, които „включват бюджет за еврозоната“, каза тя след срещата на 27 лидери, които обсъдиха реформите в Брюксел.

Ръководителите на правителствата на страните членки, без Великобритания, работиха върху предложения, които бяха отхвърлени от министрите по време на минало седмичните разговори.

„Този всеобхватен пакет проправя пътя за значително укрепване на Европейския паричен съюз“, се казва в изявление на лидерите.

Предложенията са насочени към укрепването на финансовата система на европейската икономика, но не обръщат внимание на по-големите проекти, като определяне на министър на финансите на еврозоната или създаване на европейска версия на международния валутен фонд.

Франция смята, че бюджетът на еврозоната е основополагащ елемент от предложението, но накрая реши, че е по-добре да се говори за финансов инструмент като така да се намалят притесненията на финансовите консерватори от Холандия. В изявлението на лидерите се уточнява, че характеристиките на бюджетния инструмент ще бъдат договорени през юни 2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук