Швейцарското правителство заяви в сряда, че ще ускори процеса на облекчаване на ограниченията, наложени за контрол на пандемията от коронавирус, като позволи на ресторантите да отворят врати отново на 11 май.

„Ние сме в нова фаза и трябва да се научим да живеем с вируса“, заяви на пресконференция в Берн президентът на Швейцария Симонета Сомаруга, цитирана от АФП.

През март, Швейцария не наложи пълна блокада, но повечето услуги и магазини бяха затворени.

В понеделник, като първи етап на облекчаване на мерките, фризьори, градински центрове, магазини за техника и лекарски кабинети отново отвориха.

На 11 май, във втория етап, училищата отново могат да отворят, както магазини и пазари.

Професионалните спортни клубове, както и тези за любители, могат да възобновят тренировките, а общественият транспорт ще работи при нормален график.

Но докато тези мерки вече бяха обявени и известни, правителството изненада, като обяви, че на същата дата ресторанти, музеи и библиотеки могат отново да заработят.

Правителството заяви, че е „сравнително лесно“ да се прилагат правила за физическа дистанция, хигиена на ръцете и да се контролира притока на хора в такива учреждения.

Ограниченията бяха облекчени „по-бързо, отколкото очакваното“, тъй като разпространението на вируса е овладяно, заяви здравният министър Ален Берсе.

В ресторантите, на една и съща маса, могат да седят до четирима души, но родителите могат да седят с повече деца. Масите трябва да са на разстояние два метра.

Носенето на маски не е задължително в Швейцария, но е препоръчително, ако не може да бъде гарантирано физическото разстояние.

В Швейцария вирусът е убил над 1 400 души.

Третият етап за премахване на ограниченията е предвиден за 27 май.

Междувременно събиранията на повече от пет души остават забранени и граничният контрол ще остане по мястата.

Събирането на повече от 1 000 души е забранено до края на август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!