Швейцария гласува на референдум за нов закон, с който ядрената енергия ще бъде постепенно заменена с такава от възобновяеми източници.

Преразглеждането на закона за енергетика започна още през 2011г., след опустошителното земетресение в Япония, при което най-сериозно пострада ядрената централа във Фукушима. Няколко седмици след този инцидент, Швейцария реши да се откаже от ядрената енергия към 2034г.

По последни данни, 56% от швейцарците подкрепят новия закон, а 37 са против. Останалите 7% не могат да вземат решение.

Парламентът също подкрепя новия закон, но най-голямата швейцарска партия „Демократичния съюз на центъра” поиска референдум по този въпрос, защото смята, че прилагането на текста ще доведе до по-високи сметки и ще застраши електроснабдяването.

Депутатите твърдят, че трансформирането на цялата енергийна система ще струва 200 млрд. швейцарски франка или 183 милиарда евро до 2050 година.

Това значи, че на четиричленно домакинство ще се падат по 3200 швейцарски франка (2900 евро) годишно допълнителни разходи за сметки и данъци.

Правителството оспорва тези сметки и казва, че оскъпяването за четиричленно домакинство ще бъде само 40 швейцарски франка на година.

Законът предлага от потребителите да се събират 480 милиона франка годишно, за да се финансират инвестициите във вятърна, слънчева и водна енергия. Други 450 милиона франка ще дойдат от съществуващ налог за изкопаемите горива и ще бъдат използвани за повишаване на енергийната ефективност на сградите с 43% до 2035-а спрямо нивата от 2000 година.

Слънчевата и вятърната енергия дават 5 процента от енергията в Швейцария, 60% е от водни централи, 35% – ядрена. Цел на новите мерки е енергията, добивана от слънцето, вятъра, от биомаса и геотермални източници, да нарасне до най-малко 11 400 гигаватчаса до 2035 г. спрямо 2831 гигаватчаса сега.

Законът ще забрани строежа на нови ядрени централи. Швейцария има пет централи, като плановете са първата да бъде закрита през 2019 година. Няма срок за затварянето на останалите, те могат да работят, докато отговарят на стандартите за безопасност.

Отказът от ядрената енергия се превърна в Европейска тенденция. На 29 май 2011г. Германия също се отказа от ядрената енергетика. Последната атомна електроцентрала трябва да затвори през 2022г. Осем от общо 17-те германски реактора, изключени от електрическата мрежа малко след ядреното бедствие в японската атомна централа „Фукушима“, не бяха активирани отново.

Явно богати държави не искат да рискуват животите на своите граждани на никаква цена. Твърди се, че атомната енергия е най-евтината, но безспорен факт е, че е и най-опасната, а инцидентите, дори в най-развитите държави, не са рядкост.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!