Рекордно количество хероин задържаха граничните служители на ГКПП „Видин-Калафат”.

423 кг. са открити в тир със софийска регистрация, превозвал теракотени плочки от България за Холандия, съобщи директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов на брифинг.

„Колегите извършват анализ на транспортните документи и установяват, че изпращачът е непозната фирма, а получателят на плочките в Холандия е фирма с предполагаема дейност, свързана с хранителните продукти“, обясни Костов.

Той разказа, че след разпечатване на един от палетите митничарите са усетили миризма на оцетна киселина, което ги усъмнява, че може да става въпрос за наркотици.

Иззети са 400 пакета по 1 кг. и 55 грама. По първоначални данни, наркотикът е с много висока чистота – към 70%, а прогнозната цена по разценка на съдебната система е 63.484 млн. лева.

По думите на Костов няколко часа след намирането на хероина разследващите са установили и задържали изпращача.

„Успяхме да установим склада, където е претоварена стоката, и да задържим изпращача, който е организирал претоварването и изпращането й към крайната дестинация”, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

Задържаният мъж е на 43 години и има криминални регистрации, но те не са по линия на наркотрафик.

По думите му наркотикът е бил внесен в България от Турция на 17 май с влекач и ремарке с иранска регистрация, след което е бил пренатоварен.

Схемата е целяла да се прекъсне връзката с Иран, тъй като тя е рискова държава по отношение на стоки и товари към Западна Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук