белезници

12 български граждани са задържани в Германия, петима от които са обвинени за участие и ръководство на организирана престъпна група. Това заяви на брифинг говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

„Действията са извършени във връзка с издадена от страна на прокуратурата в град Франкфурт на Майн европейска заповед за разследване. За съжаление, по изрично настояване на колегата от Германия, с когото преди малко проведох телефонен разговор, същият не дава разрешение да се предоставят никакви конкретни данни относно българските граждани, доколкото все още предстоят действия по разследването“, обясни Кръстев.

По думите му са извършени претърсвания и изземвания в област Търговище. Иззети са само и единствено веществени доказателства, които доказват евентуалното съществуване на организирана престъпна група.

Говорителят на спецпрокуратурата каза още, че на територията на България не са иззети наркотични вещества. Той увери, че това се е случило единствено на територията на Германия. Не е ясно какви са наркотичните вещества, открити в Германия, допълни Кръстев.

В България няма задържани лица, те са задържани само на територията на Германия, уточни Кръстев.

Европейската прокуратура ще прецени дали да изземе дело, свързано с Община Варна.

„Вчера в Специализираната прокуратура са пристигнали папка с материали, в която се съдържат евентуално данни за осъществени корупционни престъпления от лице, което взима висша държавна служба в община Варна, като към настоящия момент наблюдаващият прокурор е предприел всички мерки, за да бъде изпратено образуваното вече дело по чл. 282 на Европейската прокуратура, за да може да извърши суверенна преценка дали да упражни правомощието си по изземване на делото“, отбеляза той.

Общо 17 години затвор за турските граждани с хероина в мраморните плочи.

Кръстев каза също така, че Специализираната прокуратура днес е постигнала споразумение с двама турски граждани, пренесли през наша територия хероин на стойност близо 57 млн. лв. По думите му Специализираният наказателен съд е одобрил споразумението. Наложените наказания за двамата са съответно 9 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 100 хил. лв. глоба, за втория 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 50 хил. лв. глоба.

Случаят стана известен с това, че наркотикът е бил импрегниран във висококачествени мраморни плочи.

Ефективната присъда не подлежи на протест или обжалване, заключи Кръстев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук