47 Народно събрание откриване

Без напрежение протече първият работен ден на депутатите. Лидерите на политическите партии изявиха готовност и ясни визии за съставянето на правителство. В политическите си декларации в началото на новото 47-мо Народно събрание повечето политици подчертаха, че на България е нужно възможно най-скоро редовно правителство, което да се справи с настоящите здравна, икономическа и политическа криза.

Тържественото първо заседание беше открито от най-възрастния депутат – 70 годишният д-р Силви Кирилов, избран от името на партията „Има такъв народ“.

„Волята и желанието за промяна правят нещата възможни, но не ги правят лесни“ каза той.

Д-р Кирилов акцентира, че е много щастлив да види толкова млади хора в парламента и призова да се загърбят личните и частнополитическите различия в името на националните и обществени интереси.

Румен Радев: Обществото ни каза не на превзетата държава и на авторитаризма

Президентът Румен Радев излезе на трибуната, с традиционното си обръщение към парламента и народа. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ останаха седнали, докато другите групи го посрещнаха с аплодисменти.

„Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен“, посочи държавният глава. „Трябва да осмислим мисията, която хората ви възложиха, изпращайки ви тук. За пръв път в рамките на годината сформираме трето Народно събрание“, допълни той.

„Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза не на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус.

Българите очакват от 47 НС неотложни мерки, които да позволят мерки за справяне със социалната и икономическа криза през зимните месеци. Пандемията също е актуална задача. Обществото очаква отговорно поведение при приемането на бюджета от този парламент“, каза Радев.

„От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и ресурс. Този парламент – най-младият в историята – има капацитета да изведе България по пътя на свободата и модернизацията“, завърши той.

Лидерите на парламентарно-представените партии представиха своите основни приоритети и послания.

Kирил Петков призова за нулева толерантност към корупцията

„Време е да направим България, от която да се гордеем – наш дълг е да служим на българския народ, горд народ с велика история. Време е за нулева толерантност към корупцията. Време е за истинско правосъдие в България, където никой не се чувства безнаказан“, каза от трибуната съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Той заяви, че е време за нулева толерантност към корупцията, нулева търпимост към кражбите, време за защита на истинските интереси на избирателите без страх от т. нар. политически инвеститори. По думите на Петков България трябва да има репутация на държава партньор, на която се има доверие с иновации, инвестиции и конкурентноспособност.

ГЕРБ-СДС ще бъдат „конструктивна и работеща опозиция“

От името на втората по численост група в Народното събрание – на ГЕРБ-СДС, председателят ѝ Десислава Атанасова обяви, че бившите управляващи ще са „конструктивна и работеща опозиция“.

„Разбираме ролята на опозицията не непременно като способност да се излъчва шум и агресия. В днешните тежки времена ролята ѝ е не само да критикува, но и да дава предложения и да участва активно във взимането на решения“, заяви Атанасова.

Заради ниската избирателна активност, настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи да пилее време в произвеждането на скандали. Още от сега е ясно, че каквото и да е мнозинството в това Народно събрание, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси, посочи още Атанасова.

Ще настояваме всяка стотника държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно. Ще се противопоставим доходите на гражданите да се увеличават чрез вземането на заеми, категорична е Атанасова. Първият ни внесен проект ще бъде за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избирането на ново правителство, посочи тя. Очакваме още през 2022 г. 8 милиарда лева да бъдат предвидени в бюджета, ако това не се случи, това означава, че корупцията е била предизборна лъжа, каза още Атанасова. От нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в страна на сигурност и спокойствие, допълни тя.

Карадайъ: Политическата криза ще се реши със съставянето на редовен кабинет

47 НС се учредява в края на една година на избори и кризи. Натоварени сме с безусловна отговорност от избирателите да прекъснем серията от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризи. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Конструктивният диалог трябва да е в основата на търсене на верните решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката“, добави Карадайъ.

Според ДПС трябва да се възстанови диалогът между политическите субекти и институциите и трябва да спазваме стриктно конституцията и законите на страната. Решението е: Програма за икономическо развитие на базата на Зеления пакт. България фатално закъснява със своя План за възстановяване, докато другите страни вече са реализирали 30% от своите. Държавният бюджет се отлага във времето.

„Има такъв народ“: Трябва да предложим на обществото истинска промяна, свързана с висока нравственост

„Трябва да предложим на обществото истинска промяна, свързана с висока нравственост. „Има такъв народ“ ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство“,  заяви Любомир Каримански, представител на партията.

„Искам да покажем сговор, достойно поведение и трудолюбие в тази зала, която Захарий Стоянов нарича „свещена“. Необходимо е възраждане на нацията.“

Той подчерта, че съчетаването на знание и морални ценности е уникално и е нужно да го използваме ефективно и призова да „спрем да се оправдаваме, да спрем да поставяме гордостта си пред напредъка“.

БСП: Ще бъдем гарант за социалната стабилност на България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова увери, че партията ѝ ще направи всичко необходимо за съставяне на стабилно и работещо коалиционно правителство. Тя посочи три големи приоритета за левицата:

  • Първо, започване на истинската промяна на сегашния модел на управление, възстановяване на държавността, равенство, свобода и мир;
  • Второ, превеждане на държавата през кризите с грижа за хора;
  • Трето, проевропейска външна политика. Ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост.

‘Искаме да се погрижим за хората и те да разберат, че никой няма да бъде изоставен сам в криза. Ще положим усилия за съставянето на стабилно мнозинство и съставяне на правителство. Може да разчитате, че БСП сме разумни и предвидими. Ще бъдем гарант за социалната стабилност на България’, добави накрая тя.

Христо Иванов няма да бъде министър

„Властта трябва да бъде ограничена.“ Това заяви съпредседателят на Демократична България в оставка Христо Иванов. „Няма да бъда министър, да дадем път на нещо ново“, подчерта той.

„Трябва да опазим парламентарната република. Вяра във фискалния разум, което е много важно в един такъв период. Ще имаме принос за опазване на българското природно богатство като основа за икономическа трансформация и високо качество на живот“, каза Иванов.

„Ще защитаваме нашата геополитическа ориентация към ЕС и НАТО. Ще искаме реформа на целия сектор сигурност. Ще подкрепим сериозна инвестиционна програма за овладяване на здравната криза. Първото нещо е да се върнат децата в училищата. Трябва да защитим националния интерес и история, но трябва да намерим начин за решаването на проблема с РСМ“, допълни Иванов.

Костадин Костадинов: Длъжни сме да изправим държавата на крака

Длъжни сме да изправим държавата на крака. България няма нужда от страхливи и продажни управници, а от хора, които защитават националния интерес. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

От днес започва да тече последният срок за оттласкване от дъното. Днес народът ни заслужава нови и решителни водачи. В думата „Възраждане“ се събира всичко, от което българският народ и земя имат нужда. България има своята имунна система, хора, които искат да се борят за своето бъдеще. Аз ги намерих и с 13 души съм тук, но навън са стотици хиляди и ще стават още повече, каза Костадинов.

Никола Минчев от „Продължаваме Промяната” е новият председател на Народното събрание

Той заема поста с гласовете на 158 депутати. Против бяха 72, един се въздържа. Минчев е завършил право в Софийския университет. Има дългогодишен стаж като адвокат. Специалист е по процесуално право.

„Нека работим за това 47 НС в рамките на един пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел за правене на политика. За мен е чест да бъда председател в един толкова отговорен момент. Ще работя българският парламент да бъде място за градивно говорене и закони, каза той.

Другото предложение да заеме поста председател на Народното събрание беше бизнесменът Цончо Данев от „Възраждане”, когото подкрепиха 13 депутати.

Без дискусии и с пълно единодушие бяха избрани седем зам.-председатели на Народното събрание

Това са:

  • Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“)
  • Росица Кирова (ГЕРБ-СДС)
  • Мукаддес Налбант (ДПС)
  • Кристиан Вигенин (БСП)
  • Ива Митева („Има такъв народ“)
  • Атанас Атанасов („Демократична България“)
  • Цончо Ганев („Възраждане“

За гласуваха 239 депутати, нямаше против и въздържали се.

В бъдеще те ще стоят на местата от двете страни на председателя на ротационен принцип, като ще се сменят на шест месеца, тъй като на трибуната няма достатъчно място за всички.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук