Цветан Симеонов е председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата/БТПП/ от юни 2009 година. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Още през 1981 година започва работа в БТПП, като минава през секретар и заместник-председател. Председател е на сдружение GS1 България. Член е  на Борда директорите на Бизнес Съвета на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Цветан Симеонов е и председател на Асоциацията на балканските търговски палати.

Как изглежда в момента пазарът на труда в средата на пандемията? Каква е безработицата?

В момента ситуацията е странна. От една страна нараства броят на безработните, но същевременно нараства и броят на свободните места. В условията, в които бяха отделени доста средства за запазването им и за оставането им в предприятията. Но имаше и неправилен подход – даваха се пари в предприятия, които, даже, когато имат възможност, не отварят. Това попречи на запазване на трудовите навици. В този смисъл има ръст на търсене на работна ръка в контекста на увеличения ръст на безработица.

Не всички фирми могат да се справят. Докато през първата година фирмите имаха известни резерви и можеха благодарение на тях да се задържат на пазара , в момента повечето от тези резерви са поизчерпани.

Наблюдавате ли масови фалити в други сектори, освен в туристическия? Останалите развиват ли се нормално предвид че постъпленията от данъци нарастват?

Статистиката ще бъде направена по-късен етап като започне облекчаването на мерките. В България обявяването на фирмите в неплатежоспособност са много бавни и сложни и може да се проточат дори до две години. Тогава ще се изясни и действителното състояние на засегнатите фирми. Българско-търговско промишлена палата съветва всички, които виждат, че бизнесът вече не е достатъчно печеливш, да се насочат към други сектори, където могат по-добре да приложат знанията си с по-добра ефективност. Няма нужда да се опитват да си запазят пазара на всяка цена като завличат все повече свои контрагенти.

Каква е вашата оценка по отношение на политиката за подпомагане на бизнеса и различните мерки?

Предпочитам да показваме добрите примери. Част от този стремеж е и нашето събитие. Да покажем, че има стотици компании, които без особен достъп до помощи, се справят много добре. Има и сектори, които бяха много засегнати, като транспортът например. Те имаха затруднения и преди това с европейските изисквания. Въпреки това те успяват в тези трудни условия да растат доста успешно. Дори имаме такива представители сред наградените. Те успяха да се насочат към опазване на околната среда, икономии и добри практики. Растат и не им пречи, че са в сектори, които са ударени. Ще се радвам всички, които са загубили кураж да влязат в нашия сайт, да видят компании 1500 и да разберат, че има компании, които в пъти са увеличили печалбата си само за една година. Нека имат кураж и да се насочат към нови сектори, ако техният  не е в добро положение. В добра позиция, например, са търговците, защото във време на пандемия се насочиха към потребление. Също така това са фирми, специализирали в  инвестиране на средства.

Наблюдавате ли тенденция за завръщане на българи от Европа в България? Имате ли данни дали вече са на пазара на труда?

БТПП прави всичко възможно това да се случи. Работим с Министерството на образованието, с търговците зад граница. Акцентираме и усилията в това да могат тези, които се завръщат, да бъдат подпомогнати достатъчно добре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!