Креди Сюис
"Креди сюис" е обвинена във връзка с пари на българската престъпност

Швейцарските прокурори заявиха в сряда, че са повдигнали обвинение срещу „Credit Suisse“, че банката не е предотвратила прането на пари от българска престъпна организация – обвинения, категорично отхвърлени от втората по големина банка в Швейцария, предаде АФП.

От службата на главния прокурор на Швейцария (OAG) заявиха, че след 12-годишно разследване е внесла поредица от обвинителни актове във Федералния наказателен съд във връзка с мащабна българска търговия с наркотици и пране на пари.

„Credit Suisse“ е обвинена, че не е предприела всички организационни мерки, които са разумни и са необходими за предотвратяване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на престъпната организация.

Бивш управител на банката и двама членове на престъпната организация също бяха обвинени за ролята им в схемата. Междувременно бяха оттеглени обвинения срещу втори служител на „Credit Suisse“.

В изявлението на банката се казва, че е отбелязала „с учудване решението на Генералната прокуратура на Швейцария“.

„Credit Suisse“ отхвърля като безполезни всички повдигнати обвинения срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен“, заявява банката.

Тя съобщи още, че „възнамерява да се защитава енергично“, тъй като може да получи максимална глоба до 5 милиона швейцарски франка.

През 2008 г. OAG откри разследване срещу български борец, работил главно като работник в южния швейцарски кантон Вале, и неговия работодател, заподозрян в пране на пари и членство в престъпна организация. Разследването, свързано с периода от 2004 до 2008 г., постепенно беше разширено, за да включи повече хора, за които се смята, че са част от организацията, за която се твърди, че е участвала в трафик на големи количества кокаин от Южна Америка в Европа и пране на приходите, каза OAG.

Работодателят на българския борец е бил осъден през 2017 г. за пране на пари, но е било невъзможно да бъдат открити борецът и съпругата му, казаха от OAG. Поради това прокурорите решиха да разделят случая и засега повдигнаха обвинения срещу бившия банкер, бившата съпруга на бореца и нейната сестра, за участие в организацията.

Освен това OAG заяви, че повдига обвинение срещу „Credit Suisse“ във връзка със случая. Според прокуратурата банката „не е успяла да предотврати преминаването на активи в размер на около 35 милиона швейцарски франка (40 милиона долара, 32 милиона евро), свързани с българската престъпна организация“.

„Credit Suisse“ твърди, че организационните недостатъци, в които е обвинена, са „базирани на правила и принципи, които не са съществували през съответния период“ или които не са приложими съгласно швейцарското законодателство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук