Си Дзинпин
На снимката: китайският президент Си Дзинпин

Си Дзинпин получи втори мандат като председател на комунистическата партия в Китай, пише BBC. Решението бе взето от новоизбрания Централен комитет на Китайската комунистическа партия. Избрани бяха и 7 души за членове Постоянния комитет. Преизбран в комитета бе премиерът Ли Къцян. Си Дзинпин бе избран и за председател на Военния съвет на ЦК.

На власт от края на 2012г., китайският лидер си осигури и нов петгодишен мандат начело на държавата.  Ден по-рано името на Ди Дзинпин бе вписано в партийния устав и така той стана вторият китайски лидер след основателя на съвременен Китай Мао Цзедун, който приживе е удостоен с честта да бъде споменат в партийния устав. Мисълта на Си Дзинпин ще служи за пътеводител в работата на партията, гласи внесена поправка в устава на партията.

В устава бе вписано и задължение да бъде следван външнополитическият курс, начертан от Си, ипо-конкретно неотклонно да се реализира неговата знакова инициатива „Един пояс, един път”, поставяща си за цел инфраструктурното и икономическо свързване на Китай с Азия и Европа чрез грандиозна мрежа от пътища, жп линии, пристанища и други икономически проекти.

Китай обяви новите си висши лидери, нарушавайки традицията, като не назова наследник на президента Си Дзинпин, посочва още Би Би Си.

В последните десетилетия китайските лидери номинираха един или повече възможни свои наследници в Постоянния комитет в началото на последния си мандат, очертавайки ясна линия на приемственост. Имаше спекулации, че Си може да издигне своето протеже Чън Минър и партийния секретар на Гуандун Ху Чунхуа, и двамата на по петдесет и няколко години – достатъчно млади, за да бъдат смятани за подходящи наследници. Но всички мъже в тъмни костюми, които се появиха на подиума днес, бяха над 60-годишни и най-вероятно ще се пенсионират в края на този петгодишен мандат. Липсата на ясен наследник повдига въпроса колко дълго възнамерява да управлява Си Дзинпин, отбелязва Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук