Китай
На снимката: Си Дзинпин

Китай е влязъл в нова ера, където трябва да заеме централно място в света. Това казва президентът Си Дзинпин пред конгреса на Комунистическата партия.

„Китайският модел на растеж под комунистическо управление процъфтява и даде нов избор на други развиващи се страни. Време е за нас да заемем централно място в света и да допринесем повече за човечеството”, добави той.

„Реалната икономика чака подобрения, а имаме да извървим и дълъг път в опазването на околната среда. Трябва да вложим повече енергия в отстраняването на дисбалансите и дефектите в развитието и да предприемем сериозен опит за подобряване качеството и резултатите от развитието”, заяви още Си.

Обръщайки се към останалия свят, китайският президент увери, че страната му „ще се отвори още повече”, и обеща „справедливо” отношение към чуждестранните предприятия.

По думите му китайските власти ще оставят пазара да играе решаваща роля при насочването на ресурси, предаде Ройтерс. Китайската икономика ще продължи да се отваря, а финансовите реформи ще станат още по-дълбоки. Предвижда се и същевременно ролята на държавните компании в икономиката да нарасне.

Китай

Конгресът, който се провежда веднъж на всеки пет години, ще завърши във вторник, 24 октомври. Повече от 2000 делегати присъстват на събитието, което се провежда под строга сигурност.

Малко след края на конгреса партията се очаква да разкрие новите членове на най-големия орган за вземане на решения в Китай, Постоянният комитет на Политбюро, който ще ръководи страната.

Конгресът е от изключително значение тъй като на него се очаква да бъде набелязана стратегическа линия за развитие на една от най-големите икономики през следващите години. Ще бъдат направени и много промени сред висшите постове в Китайската комунистическа партия. Очаква се президентът Си Дзинпин да продължи да управлява страната. Той пое властта през 2012г., и по неговото време китайската модернизация и реформа се ускориха. Но страната също стана по-авторитарна, с нарастваща цензура и арести на адвокати и активисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук