Последните думи на саудитския журналист Джамал Хашоги преди смъртта му са били, че не може да диша. Това съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на източник, слушал аудиозаписа по убийството на журналиста в Истанбул.

„Не мога да дишам“, цитира източникът последните думи на Хашоги. Според медията в записа има музикални звуци, които са специално включени, за да заглушат шума от борбата с журналиста и последвалото разчленяване на тялото му.

Записът показва, че убийците на Хашоги периодично телефонирали и съобщавали за случилото се.

На 5 декември турски съд издаде заповед за арест на бившия оглавяващ разузнавателната служба на Саудитска Арабия генерал Ахмед Асири и бившия съветник на престолонаследника Сауд ал Кахани, които са заподозрени за участие в убийството на Хашоги. Наказателният съд в Истанбул издаде заповед за арестуването на 15 саудитци в края на ноември, обвинени по случая Кашоги. Анкара изпрати искане за екстрадирането им в Рияд.

Хашоги, известен със своите критични статии за политиката на Рияд, изчезна след посещение на генералното консулство на страната си в Истанбул на 2 октомври. На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че журналиста е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт. Световната общественост категорично осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук