Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров бе призован в Трето районно полицейско управление в София, за да получи материалите по обвинението за нарушаване на мерките, въведени по време на извънредното положение заради коронавируса. На Цветница Сидеров призова българите да не спазват карантината и да отидат масово на църква. Тогава прокуратурата се самосезира и започна разследване.

Пред медиите днес Сидеров обясни, че е бил призован по три обвинения.

„Те са свързани и началото им поставя твърдението на моите обвинители, че на Цветница тази година аз съм призовал хората да отидат на църква по време на най-големия, най-великия християнски празник. Оказа се, че това било престъпление“, заяви Сидеров.

Той припомни, че на 15 април бе задържан в Трето РПУ-София за 24 часа. Според него нямало конкретна причина за задържането му, което било и в нарушение на Конституцията.

Лидерът на „Атака“ заяви, че е разочарован за това, че никой от властимащите не го е подкрепил четири месеца.

„Днес говорим много за върховенството на закона, всички го искаме върховенството на закона, но не е ли най – върховен Божият закон, който казва – не прави на другите това, което не искаш да правят на теб. Казвам го на хората на властта, те ще го научат през вашите медии, те ще го чуят, трябва да го чуят и в правителството, и в съдебната система магистратите, и депутатите в парламента “

Сидеров напомни, че е напуснал парламента, защото там се работи в интерес на лобистки кръгове.

Предисторията

Около Великден Волен Сидеров призова хората да отидат на църква без маски въпреки изискванията. Призивът му бе: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски“.

По това време шефът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски даваше брифинги всеки ден. Заради тези думи прокуратурата му образува дело за подбудителство срещу престъпление. Освен това той бе обвинен в заплаха срещу разследващите полицаи, водещи делото му, както и за опит да попречи да му бъде връчена призовка. В средата на април Сидеров бе задържан за 24 часа след неуспешни опити от страна на МВР да бъде открит на адресите му. След денонощие арест бе пуснат срещу гаранция. Оттогава минаха пет месеца, а прокуратурата не е съобщавала, че разследванията са приключили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!