Владимир Зарев
на снимката: Владимир Зарев получи най-високото държавно отличие за принос в областта на културата "Паисий Хилендарски", дъщеря му Зорница и премиерът Бойко Борисов

Тази вечер от 18.30 Владимир Зарев е гост в поредицата на Столична библиотека „Разказвач на месеца“

Писателят Владимир Зарев, все по-често наричан от българската литературна критика „живият класик сред нас“ ще чете откъси от най-новия си роман „Чудовището“, който предстои да бъде пуснат на пазара през пролетта на идващата година от Издателска къща „Хермес“.

По традиция писателят и неговото епично творчество ще бъдат представени от проф. Михаил Неделчев, произнесъл и тържественото слово „Романистът на модерна България“ за 70-годишния юбилей на Зарев, за който той бе удостоен с най-високото държавно отличие, наградата „Паисий Хилендарски“.

Владимир Зарев е автор на повече от петнайсет романа, най-четените сред които са знаменитата му трилогия „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, неповторим художествен епос, обхващащ над сто години от националната ни история, и несъмнено знаковият роман „Разруха“, с повече от десет издания на български, преведен и на почти всички големи европейски езици, донесъл на автора си огромна популярност. Най-авторитетните немскоезични издания обсипаха Зарев с възторжени отзиви, припознавайки го като „българския Балзак“ и провидяха в „Разруха“, издание на „Кипенхойер и Вич“ , „романа на промените в цяла Източна Европа“.

„Прозата на Владимир Зарев е класическа с всички свои черти, в нея няма експериментиране с „разрушаване на сюжета“ или „утопията на разказа“, силно присъства дългата художествена история (сагата), психологическият реализъм, критическата позиция и присъдата над времето. Но той е показал, че може да пише и романи с мащабни игри с времена и лица: „Поп Богомил и съвършенството на страха“. Като големите писатели от миналото Владимир Зарев се ангажира да разкаже за времето си с внушителния обхват от един век, без да включваме тук историческите му романи.“ – прозорливо написа проф. Сергей Герджиков е портрета, който направи на писателя на страниците на „Литературен вестник“ преди месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук