Снимка: Иджипт тудей

Представителят на Либийската национална армия (ЛНА) Халид Маджуб съобщи за унищожаването на турски кораб в пристанище Триполи, предаде телевизия „Ал Арабия“. Според изявлението корабът „превозвал оръжие и боеприпаси, предназначени за въоръжени групировки“. По думите на Маджуб корабът с този товар пристигнал от Турция, което е нарушение на наложеното от ООН международно ембарго за оръжия за Либия.

По-рано във вторник либийският информационен портал „АЛ Уасат“ съобщи за обстрел срещу международното пристанище на Триполи. Според медията няколко снаряда избухнали на територията на пристанището. Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Либия Хасан Саламе потвърдил това, отбелязвайки както нарушаването на оръжейното ембарго, така и прехвърлянето на чуждестранни екстремисти в Либия.

Обстрелът на пристанището се случи на фона на започналия в Женева втори кръг от срещи на Обединената военна комисия (5+5) на Либия, насочени към постигане на дълготрайно прекратяване на огъня.

На теория е в сила международно одобрено ембарго за доставяне на оръжия и бойци за враждуващите страни в Либия, но на практика то се нарушава ежедневно. Признатото от ООН правителство, което управлява западната част на страната от Триполи, е във въоръжен конфликт с парламента в Бенгази, чиято военна сила е армията на маршал Халифа Хафтар. Той се опитва безуспешно да превзема Триполи от месеци. Поддържат го Египет, ОАЕ и Русия, докато Триполи се осланя на военната помощ на Турция. Огромният приток на ново оръжие и наемници и към двете страни са индикация за подготовка на дълъг конфликт, който може да превърне Либия във втора Сирия като поле за сблъсък на интереси на странични международни играчи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук