Махса Амини

Иранските сили за сигурност влязоха в сблъсъци с протестиращи, които се бяха събрали в родния град на Махса Амини, за да отбележат 40 дни от смъртта й. Съобщава се, че е имало изстрели.

„Силите за сигурност изстреляха сълзотворен газ и откриха огън по хора на площад Зиндан в град Сакез“, написа в Туитър  базирана в Норвегия група, която наблюдава нарушенията на правата в кюрдските региони на Иран, без да уточнява дали има загинали или ранени. В друго съобщение се твърди, че повече от 50 цивилни са били ранени от директен огън в градове в региона. Докладите за изстрелване на сълзотворен газ бяха подкрепени с видео доказателства.

Свидетели потвърдиха, че е имало изстрели, след като иранското правителство съобщи, че силите за сигурност са били принудени да реагират на безредиците. По-късно Иран се опита да блокира достъпа до интернет в региона.

Иран протести
До момента повече от 230 протестиращи, включително 29 деца, са били убити / Снимка АФП

40-ият ден след смъртта традиционно бележи края на траура и се появиха призиви към протестиращите да излязат по улиците. Въпреки забраната за протести на силите за сигурност, огромен протест се състоя в родния град на Амини Сакез в провинция Западен Кюрдистан. Опечалените се отправиха към гроба на Амини в сряда сутринта, въпреки че службите за сигурност бяха предупредили семейството й да не провежда церемонията, заплашвайки ги, че „трябва да се тревожат за живота на сина си“.

Около 10 000 опечалени присъстваха, пристигнали пеша, както и с коли и мотоциклети.

„Смърт на диктатора“, скандираха опечалените на гробището Аичи край Сакез, преди да бъдат видени да се насочват към кабинета на губернатора в центъра на града. Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че около 2000 души са се събрали в град Сакез и са скандирали „Жена, живот, свобода“.

Протест Махса Амини
Снимка, публикувана в социалните медии, показва хора, които се отправят към гробището

Входовете на града и пътищата, водещи до гробището Аичи и гроба на Амини са били затворени.

Стрелбата изглежда е станала, когато по-малка група е тръгнала към кабинета на губернатора в Сакез.

Припомняме, че Амини почина на 16 септември,  след като беше арестувана от полицията за морал, защото е била облечена неподходящо и по-късно убита. Според официално разследване тя е колабирала поради съществуващо заболяване, но това обяснение, беше отхвърлено от семейството на Амини.

Смъртта й предизвика мащабни спонтанни протести, включващи много студенти и ученички и най-вече жени, които сваляха и изгаряха забрадките си и се изправяха срещу силите за сигурност на улицата. Протестите се разпространиха далеч отвъд Ирански Кюрдистан до много градове в страната.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Жалко за старата им култура. Ама бесните кучета, диктаторите, отдалече се надушват – в Русия и в Иран.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук