щурм Капитолия

Службата за сигурност на Капитолия е знаела три дни преди бунтовете, че сградата на Конгреса ще бъде обект на протестиращите. Това съобщи в петък вестник The Washington Post, който разполага вътрешен доклад от 12 страници за прилагане на закона с разузнавателни данни. Авторите на документа са предупреждавали за вариант с използване на насилие от протестиращите, които възнамеряват да се насочат към „самия Конгрес“.

В документа се отбелязва, че хиляди протестиращи, сред които може да са въоръжени екстремисти, вероятно ще участват в митинг в центъра на Вашингтон. Този път гневната тълпа ще се втурне към членовете на Конгреса, казва се в доклада.

„Поддръжниците на действащия президент виждат 6 януари 2021 г. като последната възможност за ревизия на резултатите от президентските избори“, се казва в документа.

Освен това Службата на Федералното бюро за разследвания (ФБР) във Вирджиния е предупредила колегите във Вашингтон ден преди това за плановете на отделните граждани да извършат актове на насилие на 6 януари. Вестникът също така подчертава, че десетки хора, участвали в размириците в Конгреса, са в списъците на лица, които според ФБР могат да бъдат замесени в терористични дейности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!