Румен Радев и Десислава Радева
Снимка: БНТ

Македонският президент Гордана Силяновска е отправила покана към българския си колега Румен Радев за среща в Рим.

Българска и македонска делегации са в италианската столица по повод деня на славянската писменост и култура 24 май.

Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 24 май.

По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска – Давкова.

От думите на Радев пред репортери стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но тя не се е осъществила, тъй като графикът му е твърде натоварен, съобщава БНТ.

От Рим българският държавен глава оцени като положително намерението за диалог и заяви, че очаква смяна на враждебната реторика спрямо България.

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне – прекратяване на езика на омразата, каза Радев.

„Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз“, коментира българският държавен глава.

Той обясни, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на Св. Св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

„Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща – папата наистина е запознат с нашите проблеми и – буквално – пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза „Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява“. Също призова за повече внимание към възрастните хора“, заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа.

Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

„Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация“, каза Радев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук