На снимката: Алесандро Панунци /снимка: Ла стампа/

Повече от 100 италиански мафиоти са допълвали доходите си, взимайки социални помощи, предназначени за най-бедните в страната. Сред облагодетелствалите се е и синът на мафиотския бос, наричан „италианският Пабло Ескобар“, съобщи полицията в сряда.

Всичките 101 „бедни“ бандити са от мощната калабрийска „Ндрангета “ и включват заможни гангстери, които са в тясна връзка с шефовете или с ключови роли в организираната престъпна група, се казва в изявление.

Алесандро Панунци, син на човек, смятан за италианския вариант на колумбийския наркобарон Ескобар, бил сред тези, които взимали пари. Баща му Роберто е бил единодушно смятан от италиански и американски следователи за един от най-големите брокери на кокаин в света.

На снимката: Роберто „Бебе“ Панунци, „италианският Пабло Ескобар“ /в средата/

За него се твърди, че е казвал, че „не брои парите си, а ги претегля“, съобщиха от полицията. Съпругата на Алесандро е дъщеря на „един от основните колумбийски производители на кокаин“, се добавя в изявлението.

Всеки от мафиотите ще трябва да върне своя дял от 516 000 евро (566 000 долара), изпомпани от държавата.

Мафиотите са подали искове с фалшиви самоличности, съобщават италианските медии, а полицията разследва дали лицата, натоварени с проверката им, може да са имали връзки с престъпния подземен свят.

Схемата за намаляване на бедността, известна като „доходи на гражданите“, е насочена към петте милиона италианци, живеещи под прага на бедността.

„Ндрангета“, която получава името си от древногръцката дума „смелост“, обикновено се смята, че е надраснала своите сицилиански и неаполитански конкуренти благодарение на трафика на кокаин от Латинска Америка. Нейна крепост е Калабрия на юг в Италия, но тя става все по-мощна в Северна Италия и в чужбина. Експертите по мафията казват, че това е единствената организирана престъпна група, присъстваща на всеки континент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!