Питър Пан

Всяко дете се ражда, расте като част от личното си развитие и стъпва в зряла възраст. Въпреки това някои мъже, без значение на колко години са, бягат от порастването и искат да останат деца завинаги. Това напомня за историята на Питър Пан, непослушното момче, което отказва да порасне. В действителност не е случайно, че този синдром, открит от психоаналитика Дан Кили през 1983 г., е кръстен на Питър Пан, разказва „Сабах“.

Клиничният психолог Мерве Кирна споделя важна информация за синдрома на Питър Пан, който се наблюдава при мъже на възраст между 14 и 50 години и се окачествява със страх от порастване, бягане от отговорност и детинско поведение. Въпреки че мъжете с този синдром изглеждат възрастни на външен вид, те остават деца в говора и поведението си. Описвани като привлекателни от тези, които не ги познават добре, тези мъже оказват положително първо впечатление. Обикновено остават ергени, предпочитайки да живеят със семействата, в които са родени, за да избегнат отговорности и да водят комфортен и безгрижен живот. Те изпитват трудности при определянето на професията, в която искат да се реализират и при завършването на образованието си.

Подчертавайки, че хората със синдром на Питър Пан обикновено са емоционално незрели, Kирна заявява, че тези мъже изразяват своя гняв като беснеят и своята тъга и скръб с неволна радост и детски шеги.

Тези мъже реагират неадекватно на критиките и често използват защитни изрази като: „Не знам“ или „Не ми пука“. Те са мързеливи. Обикновено имат чувство за принадлежност. Тъй като тяхната толерантност е ниска, усилията им да създадат приятели често не са увенчани с успех. След юношеството те правят неимоверно усилие да си намерят приятелка. Въпреки това държат момичетата далеч от себе си заради незрялото си поведение. Чувствителността към отхвърлянето кара тези уязвими и нежни хора да се крият зад груби маниери. Те могат да бъдат с безброй партньори, преди да се докажат сексуално. Когато решат да бъдат с един човек, те са напълно привързани към него и предизвикват съжаление към себе си, за да не го загубят.

Мъжете със синдром на Питър Пан обикновено се отглеждат в среда, в която няма комуникация или емоционално споделяне в семейството.

Ето поведението на тези мъже в различните възрастови групи:

Между 12 и 17: Показват безотговорност, безпокойство, самота и конфликти на сексуални роли. Багат от задълженията си и остават сами.

Между 18 и 22: В този етап доминират самоуверените, нарцистични и шовинистични нагласи.

Между 23 и 25: Несигурно и общо състояние на неудовлетвореност, търсене на помощ чрез оплакване от това недоволство, нещастие и период на тежка криза поради чувства, каращи ги да се чувстват неудобно.

Между 26 и 30: Те играят ролята на възрастен.

Между 31 и 45: Хора със синдрома на Питър Пан, които са женени, имат дете и работят, намират живота скучен, имат монотонно ежедневие и са отчаяни.

Над 45: Възрастните мъже проявяват агресивно поведение и депресивно настроение. Те искат да си върнат младостта, да се опитат да бъдат отново деца. Намират живота си скучен и затова искат да се отдалечат от него.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук