слон

Сингапур започна да унищожава девет тона слонова кост, иззета от бракониери между 2014 и 2019-а година. Това е най-голямото подобно действие в световен мащаб през последните години.

Става дума за контрабандни бивни от над 300 африкански слона.

Унищожаването се провежда в навечерието на Световния ден на слоновете и има за цел да предотврати повторното навлизане на продуктите и да наруши световната верига на доставки на незаконно търгувана слонова кост, съобщи Националният борд на Сингапур.

Говорител на борда заяви, че ще отнеме  от три до пет дни, докато всичката слоновата кост – иззета между 2014 и 2019 г., ще бъде унищожена.

„Това събитие, най-голямото в световен мащаб през последните години, демонстрира силната решимост и ангажираността на Сингапур за борба с незаконната търговия с диви животни“, се казва в съобщението на борда.

Елементите включват 8,8 тона слонова кост, иззета миналата година на стойност 17,6 милиона сингапурски долара (13 милиона щатски долара), се казва в съобщението.

Сингапур също откри Център за криминалистика за дивата природа.

Използвайки ДНК анализ и други методи за изследване на екземплярите, центърът може да определи откъде произтичат предметите – полезен инструмент в борбата срещу незаконната търговия с диви животни.

Слоновата слонова кост е търсен артикул, защото може да бъде използвана за изработката на предмети като гребени, висулки и други екзотични бижута.

Глобалната търговия със слонова кост, с редки изключения, е извън закона от 1989 г., след като популацията на африканските животни намалява от милиони в средата на 20 век до около 600 000 до края на 80-те години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!