Джамал Хашоги
на снимката: убитият журналист Джамал Хашоги

Синовете на саудитския журналист Джамал Хашоги, който беше убит в консулството на кралството в Истанбул, призоваха да им бъде предадено тялото на баща им, за да могат да го погребат, съобщи телевизия Си Ен Ен.

„Единственото, което искаме, е да го погребем в гробището „Ал Баки“ в Медина, където са и останалите членове на семейството. Говорих за това със саудитските власти и се надявам, че скоро ще бъде осъществено“, заяви Салах Хашоги — най-големият син на убития журналист.

Припомняме, че журналистът Джамал Хашоги, сътрудник на американското издание „Вашингтон поуст“ и критик на режима в Рияд, изчезна на 2 октомври, след посещение в генералното консулство на кралството в Истанбул.

На 20 октомври саудитските власти признаха, че той е бил убит в сградата на дипломатическото представителство, но не предоставиха подробности.

Световната общественост единодушно осъди престъплението и призова Рияд да проведе пълно и прозрачно разследване. Президентът на Турция Реджеб Таип Ердоган определи убийството на Хашоги като „предварително планирано“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!