оръжия, разходи

Военните разходи в света през 2018 г. възлизат на 1,8 трилиона долара, което е с 2,6% повече от предходната година. Това се казва в ежегодния доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI), цитиран от РИА „Новости“.

Според изследването световните военни разходи през 2018 г. достигат най-високото си ниво от 1988 г., когато институтът започва да събира информация по този въпрос.

„През 2018 г. световните военни разходи са със 76% по-високи, отколкото през 1998 г., когато те достигнаха най-ниското си ниво след края на Студената война“, се казва в доклада.

Според SIPRI, военните разходи като цяло възлизат на 2,1% от световния БВП, което е средно еквивалентно на 239 долара на човек.

Тази година Русия отпада от първите пет страни с най-големи военни разходи. През 2018 година Москва е похарчила 61,4 млрд. долара, което е с 3,5% по-малко от миналата година. Така Русия спадна на шесто място в рейтинга на института.

Първите пет страни с най-големи военни разходи в света включват САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, които представляват 60% от световните военни разходи.

За първи път от 2010 г. американските военни разходи нарастват с 4,6% до 649 млрд. долара.

„Военните разходи на САЩ през 2018 г. приблизително съответстват на сумата на военните разходи на осемте страни след САЩ в класирането на SIPRI“, се казва в доклада.

Според анализатори на института, „ръстът на американските военни разходи се дължи на изпълнението на новата програма за оръжия на администрацията на Тръмп от 2017 г.“

Делът на Китай, който е класиран на второ място, е 14%.

В същото време най-високият процент на увеличение сред първите 15-те страни се пада на Турция – 24%.

Докладът също така отбелязва, че увеличението на военните разходи се наблюдава през 2018 г. в страните от Централна и Източна Европа.

„Разходите на Полша нараснаха с 8,9% през 2018 г. до 11,6 млрд. долара, а разходите на Украйна се увеличиха с 21% до 4,8 млрд. долара. Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също се увеличиха между 18-24% през 2018 г. “ – се казва в документа.

Според Петър Веземан, старши учен от SIPRI в Програмата за оръжие и военни разходи, това нарастване на разходите „до голяма степен се дължи на нарастващото възприемане на заплахите от Русия“.

Международният институт за изследване на мира в Стокхолм е основан през 1966 година. Той е независим мозъчен тръст, който изучава конфликти, въоръжения, контрол над въоръженията и разоръжаване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!