Венецуела, самолета

В края на март (23 март 2019) в Twitter се появиха снимки на два руски военни самолета – An Il-62M (RA-86496) и An AN-124-100 (RA-82035) на международното летище „Симон Боливар“ в Каракас, Венецуела. На тях се виждаше как от едната машина слизат униформени, а от другата – се сваля товар.

На фона на политическото напрежение в Южноамериканската държава, пристигането на руски военни експерти, получи широк отзвук в месните и световните медии. На 23 януари Хуан Гуайдо, председателят на Народното събрание, се обяви за временен президент, след като законодателите решиха, че Николас Мадуро е узурпирал властта след спорните избори миналата година. Оттогава, Мадуро е обект на непрекъснати призиви да се оттегли и да даде възможност да се проведат свободни избори.

Декларацията на Гуайдо от 23 януари раздели международната общност на два лагера. Съединените щати, Групата от Лима (12 държави, които подписаха декларация за изход от кризата във Венецуела на 8 август 2017) и някои страни от ЕС (включително България) признаха Гуайдо като легитимен президент на Венецуела. От другата страна са Русия, Китай и Куба, които подкрепят настоящото положение в страната и управлението на Мадуро. В подобен контекст, пристигането на руски военни и оборудване, е знак, че Москва задълбочава подкрепата си за Мадуро, въпреки гражданските протести срещу неговия режим и критичната вътрешнополитическа ситуация.

 

От линк към сайта за проследяване на полети в реално време flightradar24, публикуван в Twitter от потребителя @YorukIsi, се вижда, че самолета An Il-62M е излетял от военното летище „Чаколовски“, до Москва, в посока сирийската столица Дамаск.

 

След това се е отправил към Африка. Прелетял е през тунизийското въздушно пространство. Вторият самолет An AN-124-100 е излетял от същото военно летище, но в посока на средиземноморския сирийски град Латакия и след това поема на запад към Африка, отново прекосявайки въздушното пространство на Тунис. Двата самолета кацат в Дакар, столицата на Сенегал, за зареждане и продължават към Венецуела.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обясни, че става дума за „експерти“, които са пристигнали в страната като част от двустранното споразумение за военно-техническо сътрудничество между Москва и Каракас и че те ще останат, „докато правителството на Венецуела се нуждае от тях“. Но ако Русия се ангажира само с военно-техническо сътрудничество – защо са изпратени военни, а не представители на руския военно-промишлен комплекс? Според публикация на руското издание „Независимая газета“, Кремъл е изпратил на Мадуро „разузнавателна група“, натоварена с „общи задачи и подготовка на венецуелските сили за евентуално навлизане на американската армия“.

От туит на венецуелския журналист Герман Дам, става ясно, че 28 от руските военни са преместени в град Гуная. Това е важна информация, защото селището е от решаващо значение за целия електроенергиен сектор на Венецуела, която неотдавна изживя най-дългото прекъсване на електричеството.

В Гуная се намира основната мощност за производство на еленергия в страната CVG Electrificación del Caroní. В този район има и два язовира – „Токома“ и „Гури“, с ключово значение за енергетиката. Именно в близост до втория язовир е разположена водноелектрическата централа „Симон Боливар“, четвъртата по големина в света.

Пристигането на руски военни във Венецуела, обаче може да се окаже нож с две остриета за Мадуро, чиято популярност главоломно спада. Всъщност, „руските гости“ били поканени от председателя на Обединената социалсистическа партия на Венецуела, Диостадо Кабело, човек с огромно амбиции, на времето възприеман като наследник на Уго Чавес. По този начин може да се предположи, че ако популярността на Мадуро продължи да пада, Кабело би могъл да се намеси като негов наследник или заместник. Възможно е тази перспектива да се обсъжда вече зад кулисите – в стила „разделяй и владей“, умело използван от Кремъл.

Ситуацията се усложнява и от амбициие на Китай. На 30 март Поднебесната империя достави на Венецуела 65 тона хуманитарна помощ. Предвид факта, че Пекин вече е инвестирал около 50 млрд. долара във венецуелската икономика, а Москва е инжектирала други 17 млрд. долара, нито едно правителство не е готово да загуби тази латиноамериканска страна…А това отваря възможността за експлоатация на „африканския сценарий“ под носа на Съединените щати. На черния континент частните руски военни компании си делят периметъра с Пекин. На фона на търговската война с 5G привкус между САЩ и Китай, Пекин може да се опита да се противопостави на Вашингтон, прикривайки се зад Кремъл.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук