Части на сирийската армия навлязоха в ключовия северен град Манбидж за първи път от шест години, заяви представител на официалните власти в телевизионно обръщение.

Новината дойде съвсем малко време, след като сирийската кюрдска милиция Отряди за защита на населението (YPG) остана уязвима в района след огласяване намерението на САЩ да изтеглят войските си от сирия. Кюрдите призоваха правителството в Дамаск за помощ пред лицето на подготнвяна срещу тях турска военна офанзива.

Манбидж е разположен на 85 км. от Алепо. Районът е ключов, тъй като Турция гледа на него като на потенциално опасно огнище на напрежение, тъй като големи части от него са контролирани от кюрди.

Съобщението за навлизането на сирийски войски в Манбидж беше направено от представител на генералния щаб, чиито думи бяха предадено от агенция САНА.

Верните на президента Башар Асад войски са поставили Манбидж под своя контрол и издигнаха сирийското знаме.

Ситуацията около изтеглянето на американските войски от Сирия ще бъде обсъдена на преговори с турска делегация на 29 декември, заяви външният министър на Русия Сергей лавров на съвместна пресконференция след разговорите си с йорданския си колега Айман ас-Сафади. За тази цел в Москва утре ще бъдат турският министър на външните работи и министърът на отбраната на Анкара.

Появи се и информация за среща по въпроса на по-високо ниво – турският президент Тайип Ердоган заяви че е готов да обсъди ситуацията в Сирия с руския лидер Владимир Путин.

Според турския президент Манбидж „принадлежи на Сирия“, а Турция е „срещу нейното разделение“.

„Нашата цел е да прогоним оттам терористичните групи. Ако напуснат, няма да имаме какво да правим там“, каза Ердоган.

Турция приема кюрдите от Отряди за защита на населението за част от кюрдската работническа партия ПКК, която е обявена за терористична организация. След като досегашните съюзници на сирийските кюрди – САЩ – обявиха намерението си да се изтеглят от Сирия, се очаква Турция да предприеме военна офанзива срещу тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!