Police_damask
Полицията вече има пълен контрол над Дамаск

Сирийската полиция се установи в южните квартали на Дамаск, след като правителствените сили прочистиха района от екстремистите от „Ислямска държава“. Полицейски части влязоха в палестинския бежански лагер Ярмук и в прилежащите предградия Тадамун и Хаджар ал-Асуад. След тази акция цял Дамаск вече се намира под контрол за първи път от 2012 г.

Държавните медии разпространиха снимки на бойци от силите за сигурност на покрива на многоетажна сграда в Ярмук да поставят сирийското знаме. Те също така поставяха в новопревзетите райони ламинирани снимки на президента Башар Асад и неговия баща и предшественик Хафез Асад. Други полицаи се тълпяха по околните улици и стреляха във въздуха, празнувайки постигнатото.

Любопитното е, че никъде в кадър не попаднаха цивилни граждани на предградията.

Ярмук, Хаджар ал-Асуад и Тадамун се намират в южните околности на Дамаск, които бяха извън контрола на властите няколко години. Правителствените сили започнаха да губят контрол върху тези части на столицата през 2012 г., т.е. само година след началото на гражданската война в Сирия. Офанзива по възвръщането им започна тази година, като Асад използваше смес от натиск с военни средства и сделки за евакуация на бунтовници и джихадисти от Дамаск и неговите околности.

Правителството и съюзническите сили започнаха операция миналия месец, за да прогонят джихадистите и други групи от няколко предградия в южната част на Дамаск. Те включват Ярмук, където някога се намираше най-големия палестински лагер за бежанци в Сирия. От 2015 г. той е и обсадена крепост на ИД, както и съседния квартал „Хаджар ал Асуад“. Изтеглилите се от Ярмук джихадисти се отправиха към малка територия в пустинята, която все още се намира под контрола на ислямистката групировка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук