syrian migrants athens

Протест на сирийски бежанци, засегнати от войната, се състоя днес пред германското посолство в Атина. В гръцката столица те скандираха „няма да чакаме повече“, като издигнаха и транспаранти с подобни надписи.

Те са недоволни от забавянето на тяхното събиране с близките им в Германия. Около 100 души, сред които малки деца, се отправиха от парламента към посолството, държейки картонени лозунги с надписи „искам моето семейство“ и викайки за пътуване до Германия.

„Моето послание е „достатъчно изчакване, достатъчно страдание „, заявява 41-годишната сирийка Малък Рахмун, която живее в гръцки лагер с трите си дъщери, а съпругът и синът ѝ са в Берлин. „Чувствам, как сърцето ми е нещастно“, допълва тя.

Рахмун заявява, че тя с нейните дъщери е подала молба да се събере със семейството си миналата година, но гръцките власти не са им дали ясен отговор.

Гърция и Германия са се споразумели неофициално да забавят бежанците и да оставят семействата в южната ни съседка, месеци след като са избягали от гражданската война в Сирия.

Около 60 000 бежанци и мигранти, предимно сирийци, афганистанци и иракчани, са били в Гърция повече от година след като затварянето на границите на Балканите е спряло пътуването им, което мнозина планирали да предприемат към Централна и Западна Европа.

Споразумение между Турция и Европейския съюз през март 2016 г. забави потока от хора, които преминават в Гърция, но около 100 души на ден продължават да пристигат на гръцките острови.

Близо 11 000 бежанци и мигранти са преминали тази година в Гърция, спрямо 173 000 през 2016 г., което е една малка част в сравнение с близо 1 млн. през 2015 г.

Повечето от новопристигналите тази година са жени и деца според данните на ООН. В предишните години мъжете са първите, които бягат в Европа, оставяйки другите членове на семейството да ги следват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук