Подразделения на сирийската армия влязоха днес в контролирания от кюрдски формирования град Манбидж, на 85 км от Алепо, и издигнаха националното знаме, съобщи представител на генералния щаб на въоръжените сили на Сирия, предаде БТА

Според съобщението на сирийската държавна агенция САНА те са влезли в града в отговор на призив на населението и в съответствие с поставената им задача за възстановяване на държавния суверенитет над цялата територия на страната. В него се подчертава, че сирийските военнослужещи ще осигурят безопасността на всички жители на Манбидж и околния район.

Манбидж, кюрди

Преди това най-влиятелната сирийска кюрдска милиция – Силите за защита на народа (СЗН), въоръжено крило на партията Демократически съюз, предложи на режима в Дамаск да поеме контрол над заеманите от СЗН територии и в частност над град Манбидж, за да ги защити от опасността от турско нахлуване.

Кюрдите направили предложението си в специална декларация във връзка с подготвяната от Турция операция на източния бряг на река Ефрат.

Манбидж, кюрди

В документа се казва, че СЗН, които Турция смята за терористична групировка и се е заканила да ги смаже, още по-рано са се изтеглили от Манбидж, за да се бият срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в Източна Сирия.

„Затова ние каним сирийското правителство, към което принадлежим, да изпрати своите въоръжени сили да заемат тези позиции и да защитят града от турската заплаха“, се казва в декларацията на СЗН, цитирана от Ройтерс.

Кремъл приветства информацията, че сирийската армия е получила контрола над Манбидж, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Безусловно, това е позитивна крачка към стабилизиране на обстановката“, каза Песков, цитиран от ТАСС. По думите му разширяването на зоната на контрол на правителствените сили е „позитивна тенденция“.

Песков каза още, че руският президент Владимир Путин не планира среща с турската правителствена делегация, която ще пристигне в Москва утре за преговори с руските си колеги.

Манбидж, кюрди

„Не“, отговори Песков на журналистически въпрос дали Путин ще приеме министрите на външните работи и на отбраната на Турция, които ще дойдат в Москва за преговори във формат „2 плюс 2“. Според говорителя на Путин руско-турските преговори в събота имат за цел „да внесат яснота и да синхронизират действията и схващанията за по-нататъшното развитие на ситуацията в Сирия“.

В отговор на новата ситуация около Манбидж Турция заяви, че кюрдските милиции „нямат право“ да искат помощ от Дамаск. СЗН, „които с оръжие контролират района, нямат правото или правомощията да правят изявление или да канят други от името на местното население“, се посочва в изявление на турското министерство на отбраната.

„Предупреждаваме всички страни да се въздържат от провокативни действия или изявления, които ще внесат още нестабилност в региона“, казват турските военни, цитирани от АФП.

Манбидж, кюрди

Турция няма да има нищо останало за вършене в Манбидж, щом „терористичните организации“ напуснат района, каза обаче турският президент Реджеп Ердоган,

„В настоящата ситуация ние все още подкрепяме целостта на сирийската територия. Тези области принадлежат на Сирия. Щом терористичните организации напуснат района, ние няма да имаме нищо останало за вършене там“, каза той пред репортери след петъчната молитва в Истанбул.

„Не става въпрос само за Манбидж, ние искаме да изчистим всички терористични организации от региона. Нашата основна цел е СЗН да получи тук необходимия урок“ добави Ердоган, цитиран от Ройтерс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!