Аятолах Али Систани, авторитет за повечето мюсюлмани шиити по света, каза на папа Франциск на историческа среща в иракския град Наджаф в събота, че християните в страната трябва да живеят в „мир“, предаде Би Би Си.

Срещата на втория ден от първото в историята папско посещение в Ирак бележи знаменателен момент в съвременната религиозна история. Папа Франциск пренебрегна втората вълна от случаи на коронавирус, за да направи „дългоочакваното“ пътуване до Ирак. То цели да утеши древната християнска общност в страната и да задълбочи диалога си с други религии.

Срещата между двамата възрастни мъже продължи 50 минути. Скоро след това офисът на Систани излезе с изявление, изказвайки благодарност на папа Франциск (84 г.) за посещението.

90-годишният Систани „потвърди загрижеността си, че християнските граждани трябва да живеят като всички иракчани в мир и сигурност и с техните пълни конституционни права“, се казва в изявлението.

Систани е изключително затворен и рядко провежда срещи, но направи изключение да приеме Франциск, откровен привърженик на междурелигиозния диалог.

Срещата е един от най-важните моменти от четиридневното пътуване на Франсис до обзетия от войни Ирак. През последните десетилетия Систани изигра ключова роля за потушаване на напрежението.

Систани е следван от повечето от 200-те милиона шиити в света. Те са малцинство сред мюсюлманите, но мнозинството в Ирак – и е национална фигура за иракчаните.

Систани започва религиозните си проучвания на петгодишна възраст, изкачвайки се сред редиците на шиитското духовенство до велик аятолах през 90-те години. Докато Саддам Хюсеин беше на власт, той беше под домашен арест в продължение на години. Той се появи, след като инвазията, ръководена от САЩ, свали репресивния режим през 2003 г., за да играе безпрецедентна обществена роля.

През 2019г. заедно с иракски протестиращи поиска по-добри обществени услуги и отхвърляне на външната намеса във вътрешните работи на Ирак.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук