Казахстан, руски войници

Силите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), предвождани от Русия, започнаха днес изтеглянето си от Казахстан, предаде Франс прес, като се позова на руското министерство на отбраната.

Силите на военното обединение, в което членуват Русия и още няколко бивши съветски републики, пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касим-Жомарт Токаев, след като казахстанските власти изпитаха затруднения да се справят с безпрецедентните за централноазиатската страна безредици, до които се стигна след демонстрации във връзка с повишаването на цените на газа.

По случай изтеглянето на силите на ОДКС тази сутрин в най-големия казахстански град Алмати бе организирана специална церемония.

„Миротворческата операция приключи, задачите са изпълнени“, заяви на церемонията руският генерал Андрей Сердюков, който командваше контингента на ОДКС в Казахстан, който се състои от 2300 войници от Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Миротворческият контингент бе изпратен в бившата съветска република на 6 януари. Изтеглянето на силите на ОДКС ще приключи в срок от десет дни, заявиха казахстанският президент Токаев и ОДКС.

Междувременно, заради събитията в Казахстан и прекратяването на работата на международното летище в Алмати, намиращите се там чужденци нямаше как да напуснат самостоятелно страната. Те са се обърнали към ръководството на руския контингент на миротворческите сили с молба за помощ и извозването им до територията на Русия.

Самолети на военнотранспортната авиация на Русия са извели от Казахстан 2241 руски и чуждестранни граждани, съобщи днес руското министерство на отбраната.

Припомняме, че масовите протести в Казахстан започнаха в първите дни на 2022 г. Жителите на градовете Жанаозен и Актау в западната част на страната се противопоставиха на двукратното увеличение на цените на втечнения газ, който се ползва и за гориво за автомобили. Протестите се разпространиха и в други градове, включително Алмати, старата столица и най-големият град на републиката. Там започнаха грабежи, бойци атакуваха държавни институции, отнеха оръжие. В отговор властите обявиха извънредно положение в цялата страна до 19 януари и започнаха антитерористична операция. По данни на ООН около 1000 души са били ранени по време на протестите в Казахстан. Според Министерството на вътрешните работи на републиката 17 казахстански служители по сигурността са убити, повече от 1300 са ранени. Над 1900 души са задържани за участие в протести, незаконни действия, грабежи и други престъпления само в Алмати.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук