Италия, подкуп
на снимката: Матео Салвини и Луиджи ди Майо

Крайнодясната партия „Лига“ в Италия заплашва да свали правителството заради скандал с подкуп, в който участва един от нейните висши политици, съобщи в петък коалиционният партньор – центристкото Движение 5 звезди (Д5З).

Обвинението бързо бе отхвърлено от лидера на Лигата и вицепремиер Матео Салвини, но суровата словесна разправия подчерта, че отношенията между двамата коалиционни партньори рязко се влошават в навечерието на изборите за Европарламент следващия месец.

Коалицията беше хвърлена в смут в четвъртък, след като започна официално разследване срещу срещу икономическият съветник на Салвини, Армандо Сири, за предполагаемо приемане на 30 000 евро подкуп за насърчаване на интересите на компании за възобновяема енергия.

Предполага се, че на Сири е бил предложен подкупи от човек, работещ от името на бизнесмен в сферата на вятърната енергия, който е свързан с най-големия укриващ се мафиотски бос от Сицилия Матео Месина Денаро. Според прокурорите Сири не е знаел за връзката с мафията.

Сири, който е заместник-министър в транспортното министерство, отрече обвиненията. Но веднага щом новината за съдебната проверка изтече, министърът на транспорта Данило Тонинели, който е от Д5З, го освободи от изпълнение на задълженията до второ нареждане.

Едностранната стъпка разгневи Лигата и доведе до яростни обвинения между двамата коалиционни партньори, които през миналия май формираха изненадващо правителствен съюз след неубедителни национални избори.

„… Днес дори Лигата заплашва да свали правителството … Наистина съм зашеметен“, каза във Фейсбук лидерът на Д5З Луиджи ди Майо, обвинявайки своя коалиционен партньор в безотговорни действия.

„Ясно е, че [той] трябва да подаде оставка от правителството […] Това е морален и политически въпрос,“ каза Ди Майо, който е вицепремиер като Салвини.

В коментари, които показваха увереност, че ще има още по-голямо напрежение, Ди Майо каза, че партията му е виждала Сири в миналото да се опитва да въведе мерки, които са „малко спорни“.

„Ние ги помним. Когато стигнаха до бюрото ни, те изглеждаха странни и ги спряхме. … Без нас кой знае какво щеше да се случи“, пише Ди Майо, без да дава подробности.

Сири не направи никакъв коментар, но Салвини отговори с кратко изявление. „Лигата иска да управлява добре и дълго време в интерес на италианците. Мислите за правителствена криза могат да бъдат намерени само в главата на Ди Майо“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук