Таско Ерменков
на снимката: депутатът от БСП Таско Ерменков

БСП се обяви против исканията на трите електроразпределителни компании – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго Про“ за увеличение на цената на електроенергията от 1 юли. Позицията на левицата бе изложена от народния представител Таско Ерменков на брифинг в централата на партията.

„БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да било цена, още повече на жизнено важни стоки и услуги, каквото е електроснабдяването и самата електроенергия“, подчерта той.

Според Ерменков това искане показва, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, както и енергийното министерство, което е принципал на Националната електрическа компания /НЕК/ са в основата на „непрофесионалното управление на енергийната ни система“.

„Няма как да си обясним по друг начин това, че за миналата година имаме над 3,5 терават часа продадена електроенергия от водните централи на НЕК на базова цена, което реално е довело до загуба за НЕК от около 200 млн. лв. Имаме още една загуба от около 30 млн. лв., заради неадекватното включване и изключване на американските централи“, посочи Таско Ерменков.

Той коментира искането на ЧЕЗ за повишаването на нощната тарифа с 67%, което определи като „фрапиращо“.

„ЧЕЗ за пореден път прави опит да продаде своите активи в България. Този път на инвеститор, който може би е по-лош от Инерком“, смята Ерменков.

Според него, освен с регулаторните проблеми, има и проблем с контрола, който правителството осъществява върху енергийната система.

Председателят на Федерацията на потребителите Емил Георгиев пък заяви, че един от големите проблеми на енергийната ни система са кражбите на електроенергия.

„Кражбите са съществен фактор за повишаване на цената на електроенергия.През последните 15 години имаме ежедневна съвместна дейност с ЕРП-тата и смея да твърдя, че кражбите се оформиха като много сериозен обществен проблем“, коментира още той.

На брифинга стана ясно, че се готви и граждански протест пред КЕВР, който ще се проведе във вторник от 11.00 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук