Парламентарната седмица започна със скандал, като продължение на петъчния сблъсък между ГЕРБ и БСП. Началото даде Спас Гърневски, който прочете декларация от името на ГЕРБ.

Декларацията на Кутев от миналата седмица срещу ГЕРБ бе безпрецедентна по своето безочие. На цяла България стана ясно, че нереформираната столетница още не се е отърсила от загубата на изборите. Червената група продължава да сее напрежение и конфронтация в обществото. След 45 години комунистическа диктатура и 27 години лицемерен преход, българите, особено младите поколения, са наясно какво може да се очаква от БСП – арогантност, наглост, демагогия, двуличие, грабителство. Българските комунисти избиваха цвета, елита на нацията така, както никой не може да го направи„, прочете своя текст Гърневски.

Речта на оратора бе прекъсвана от соцдепутати с викове и удряне по парламентарните банки.

Гърневски се обърна специално към Корнелия Нинова и я предупреди, че партия ГЕРБ е спечелила избори заради левия цинизъм.

„Не вашият Кой, а той, премиерът, Бойко Борисов спечели вота“, каза Гърневски. И коментира: „премиерът освен безспорните си лидерски качества, се е утвърдил и като истински държавник, докато Нинова яздеше черния жребец на мегдана, изживявайки са като Жана д“Арк”.

От 1944-а досега са изминали 73 години, като в 63 от тях управлява комунистическата партия с три поколения дейци. Първото поколение – безродници и убийци, които със сопи и куршуми налагат дивашкия комунизъм – днес заклеймен и обявен за престъпен. Второто – синовете им, партийната номенклатура, която разграби държавата, а след ноември 1989 г. се превъплъти в ролята на строител на съвременния капитализъм с отвратителния олигархичен вариант по руски образец„, обобщи Гърневски.

Антон Кутев от БСП контраатакува: „Докато аз и Корнелия Нинова не сме били членове на БКП, Борисов, Цецка Цачева и още 18 депутати от ГЕРБ са били”.

От БСП напуснаха демонстративно пленарната зала. А по-късно поискаха оставката на Димитър Главчев. Според Корнелия Нинова председателят на парламента „не изпълнява правилника на Народното събрание и не наказва народните представители, че отправят заплахи, думи, които увреждат доброто име и непристойно поведение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!