напредъка на България, отговор
ЕК смята възстановяването на свободното придвижване на хора за ключово

ЕК залага като оснавна цел пред еврозоната задълбочаването на икономическата и финансова интеграция между 19-те страни от валутния съюз, става ясно от представения в сряда доклад, който доразвива заложеното в Бяла книга за бъдещето на Европа.

Сред основните цели са завършване на банковия съюз, който да намали рисковете в сектора, както и да позволи предприемане на мерки за повишаване на устойчивостта на европейските кредитори.

Част от инициативите за сътрудничество между страните от валутния съюз включват идеи за реформи в еврозоноата, познати от кампанията на френския президент Еманюел Макрон. Представянето обаче е доста уклончиво, предивид на важните решения и консенсуса между страните, който се изисква.

Докладът споменава, че е възможно преосмисляне на баланса между Комисията и Еврогрупата, което би могло да оправдае назначаването на постоянен председател на Еврогрупата, както и обединяването на външното представителство на еврозоната.

Много внимателно се подхвърля се идеята за създаване на „финансова служба на еврозоната“, която да бъде натоварена с бюджетни функции, както и създаването на Европейски валутен фонд.  Според авторите на доклада, тези възможности са „част от обществения дебат и може да бъдат обмислени в рамките на ЕС на по-късен етап от задълбочаването на икономическия и паричен съюз“.

Общ бюджет и министър на финансите на еврозоната, беше поискал Макрон в предизборната си програма. Освен това той предложи и емитиране на облигации на еврозоната – идея, на която Германия твърдо се противопоставя. Според анализатори, Берлин не одобрява идеята главно заради предстоящия вот, за да не предизвика неодобрението на избирателите, за които кризата в еврозоната е продукт на прекомерно разточителство от Франция и южните страни членки на зоната с единна валута.

Валдис Домбровскис, заместник-председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог, заяви при представянето на доклада: „Еврото е едно от най-значимите постижения на Европа. То беше замислено като обещание за просперитет. За да изпълним това обещание за бъдещите поколения, се нуждаем от политическия кураж да работим днес за завършването на изграждането на европейския икономически и паричен съюз и за неговото укрепване.“

В този дух се изказа и Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси:

Еврото вече е символ на единство и гаранция за стабилност за европейците. Сега е нужно да го превърнем в средство за споделен просперитет. Само чрез премахване на икономическите и социалните различия в еврозоната ще успеем да победим опасния популизъм, до който водят те. Дойде време да завършим пътуването, което започнахме в Маастрихт, към истински икономически и паричен съюз със силни институции и демократична отчетност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!