Асен Василев
Асен Василев Снимка: Архив

Според прогнозите на ЕЦБ и на ЕК България ще изпълни показателя за инфлацията тази година, което открива възможност за присъединяване на страната към еврозоната догодина. Това изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, заяви министърът на финансите Асен Василев. Той е в град Гент, където участва в среща на своите колеги, свикана от белгийското председателство на Съвета на Европа.

Няма законодателни спънки пред въвеждането на еврото у нас. Остава само законът за приемането му, който е в консултация в ЕК и в ЕЦБ, но то е чисто технически, каза министърът. Той съобщи, че е имал срещи с председателите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и на еврогрупата Паскал Донахю, със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони.

Василев коментира пред журналисти и вътрешнополитически теми, като изрази очакване да има ротация в българския кабинет.

Не мисля, че меморандумът е препъникамък, той много ясно поставя въпроса за работата на регулаторите и предлага процес как да се избират членовете на тези регулатори, да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите. Готови сме да дискутираме как да постигнем работещи регулатори, дали сме предложение как да стане. Ако има други предложения, нека ги чуем, предложи Василев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук