Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, а председателстващият парламента прекрати заседанието заради безредиците. Министър-председателят дойде, за да отговори на обвиненията от лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката на правителството, свързана с мигрантите.

До напрежението в пленарна зала се стигна след декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова по отношение на въпроса с мигрантите и предстоящата среща на върха в Брюксел.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отговори на Нинова и посочи, че в изказването й има спекулации.

ВОЛЕН СИДЕРОВ ЯДОСА НИНОВА

След него Волен Сидеров взе думата за декларация от името на „Обединените патриоти”.

„През цялото време на съществуването си партия „Атака“ е предлагала неща, които вие от БСП отхвърляхте, включително по темата с мигрантите. Когато предлагахме изграждането на съоръжение, вие бяхте против. Спомням си как от тази трибуна говорихте, че това не е европейска практика“, заяви Сидеров.

„Бих Ви повярвал, ако бяхте последователна в годините, но не сте.Чудех се къде сте през всичкото това време, в което отсъствате от залата. Вие явно сте се запознавали с моите изказвания, текстове и слова, както и с внасяни законопроекти“, коментира Сидеров.

Той препоръча на Нинова да чете повече и да се подготвя по-добре.

„Можете да си коригирате предложението за лятна ваканция, може би Ви е необходима ваканция, за да почетете малко повече. Аз съм за това да работим през лятото, но на Вас ви е необходима, за да почетете повече и да дойдете по-подготвена на есен, с песен“, обърна се той към лидера на БСП.

И добави:

„Идването на мигранти в Европа не е природно явление, то беше инспирирано, финансирано, насочвано от САЩ, за да бъде Европа омаломощена, заяви Сидеров. „Причините са във Вашите приятели, Вие често се срещате с американския посланик. Дали веднъж го запитахте, защо Америка водеше такава политика, да напълни Европа с нелегални мигранти?“.

Сидеров каза, че европейските лидери вече обръщат курса, защото общественото мнение започва да надделява.

„В това отношение ние в България сме за пример. Оградата започна по инициатива на „Атака“ през 2013 г., в България въпросът е решен, каза той. Какво ще стане от тук нататък, е въпрос на общо решение на европейските държави”, смята той.

Според Сидеров предложението на премиера Бойко Борисов за затваряне на всички външни граници на ЕС е удачно.

Волен Сидеров обясни, че никога не е имало практика премиерът да запознава парламента с това, което ще говори на международни срещи. Сидеров не си спомня Сергей Станишев да е идвал в парламента да запознава депутатите с позициите си.

„Като парламентаристи имате пълната възможност да задавате въпроси по всички теми”, обърна се той към левицата.

Корнелия Нинова пожела да отговори, но депутати от „Обединените патриоти” наобиколиха трибуната и се опитаха да й попречат с аргумент, че нямала право на лично обяснение по отношение на декларация.

Стана ясно, че БСП ще се противопостави на споразумение пари срещу връщане на мигранти.

ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БСП

В декларация относно политиката на ЕС по отношение на бежанците и предстоящата среща на върха в Брюксел на 28 юни, Нинова отбеляза, че Европа се раздира от противоречия по тази тема.

„Засега публично е оповестено едно възможно предложение, което идва от Германия – да се подпишат двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия, подобно на това ЕС-Турция, а то е пари срещу приемане на мигранти”, посочи тя.

И коментира, че никой не знае какво ще се случи на срещата на върха, каква позиция ще изрази нашият премиер.

„Ако се съгласи на споразумение пари срещу изпращане от Европа обратно в България на мигранти, ние ще се противопоставим категорично“, заяви лидерът на БСП.

И добави:

„С какво решение отива премиерът на тази среща? Има ли решение на Министерския съвет?“, попита лидерът на БСП.

Тя се обърна към групите на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ с въпрос: „Вас някой пита ли ви?“.

Нинова попита дали България ще приеме обратно мигранти, минали за първи път българската граница и вярна ли е информацията във френски вестник, че на срещата на върха в София са обсъждани възможностите за отваряне на бежански лагери в държавите от балканския регион.

„Призовавам Ви да мислим не партийно, а държавнически в този случай, каза тя. Вече всички големи лидери признават, че Европа сгреши като отвори врати не само за бежанци от Сирия, но и за икономически бежанци”, посочи тя.

По думите й в основата на тази политика стой канцлерът на Германия Ангела Меркел „и днес тя е подложена на огромен натиск и критика от колегите си”.

„Вие казвате да поканим бежанци да ни решат демографските проблеми, ние казваме – дайте да предприемем мерки за български семейства и млади хора”, посочи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова допълни, че главната цел на БСП е да избегне превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенската зона“.

Според Нинова вместо за интеграция, трябва да се дават пари за връщането там, откъдето са дошли нелегалните имигранти.

ПОЗИЦИЯТА НА БОРИСОВ

От своя страна премиерът Бойко Борисов каза:

„Винаги съм призовавал за незабавно спиране и затваряне на външните граници на целия ЕС”.

И добави:

„Вчера в 21.00 часа имахме Съвет по национална сигурност, на който присъстваха и президентските съветници, службите на сигурност и сме разгледали всички детайли по тези теми. Срещата в неделя е извънредна, не знам защо са я направили. Днес, 14.45 ще се чуя и с Виктор Орбан, в събота – с канцлера Меркел. По принцип няма такава практика, рядко се прави, но тя е отворена за всички премиери и канцлери, които искат да участват“, обясни Борисов.

Премиерът припомни, че на всички съвети досега е поддържал една и съща теза.

„За първи път аз им казах, че трябва да направим центрове за убежища и сигурност на територията на ЕС, в близост до военните конфликти. Една част от колегите ме обвиниха, че това било в полза на Турция и на тези, които се бият в Сирия. Да, но в Йордания има 2 млн. бежанци и те не са в Европа и чакат времето, в което да се върнат“, допълни още той.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!