Опозиционият лидер Алексей Навални показа във видеофилм нова гигантската корупция, свързана с руския президент Владимир Путин. Разследването на опозиционера беше пуснато в глобалната мрежа снощи, но само за няколко часа има 1.6 милиона гледания.

В разследването става дума за секретна вила на Путин, построена на остров Лудачной, съобщава „Фактор.бг“. За нея потвърждават източници от местната администрация, разказват граждани и журналисти. Путин е почивал наскоро на тази вила в компанията на близки приятели. Тя се намира в Ленинградска област, в залива Виборг, на около 12 мили от руската граница с Финландия. Паркът на резиденцията е на площ от 50 хектара. В нея има няколко луксозни апартамента, басейн със златни плочки и дори площадка за хеликоптери. Преди на това място се е намирала известна вила, строена в началото на 20 век. Там дори е сниман филм за Шерлок Холмс, но днес всичко е преустроено в луксозна резиденция.

Привидно имотът и земята нямат връзка с господаря на Кремъл. Големият участък от земя е даден под аренда първоначално на Сергей Руднов. Той е син на Олег Руднов, починал наскоро – шеф на медийната група, но близък приятел на Путин. Стара вила в райна също е дадена на Руднов под аренда, а той я превръща в музей на Путин. Там са събрани много лични вещи на Путин и дори първият му Запорожец. Руднов има съвместни фирми с хора близки до Путин като Сергей Ролдугин – виолончелиста, който е и доларов милиардер, а богатството му е скрито в Панамските архиви. Същата тази земя и вилата, превърнати в супер луксозно имение от 2005 г. са дадени под аренда на друг близък до Путин – Сергей Колесников. Местните разказват, че районът около вилата се пази строго с кучета и специална охрана, никой не може да пристъпи там, даже взимат насила мобилните телефони на хората, за да не могат да снимат. Вилата е под свръх секретен режим. Според някои строителни документи вилата се води като резиденция на висшия команден състав. Но в случая явно става дума за огромна корупционна схема при която лични активи на Путин са записани на името на други хора и фирми, предимно близки до него, които през последните години са се обогатили много, посочва Навални. Той показва от полета на дрон филм за вилата на Путин. В официалната декларация на Путин за имотното му състояние обаче няма и дума за този скъп имот.

Това е невероятно корупция, тя е причината за бедността в Русия, посочва опозиционният лидер. Той приканва руснаците да подкрепят кандидатурата му за президент като обещава да изправи пред съда всички корумпирани. Ако гласувате за Путин, всичко това ще продължи и вие ще бъдете ограбвани, предупреждава руснаците Навални.

През март Навални показа вилата на Медведев, а разследването му предизвика бурни протести в десетки градове на Русия.

За още интересни новини, анализи, коментари и интервюта посетете страницата на „Дебати“ във фейсбук!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!