Нетната печалба на Газпром се сви с 80% през второто тримесечие Снимка: Архив Ройтерс

Руският газов гигант Газпром съобщава, че нетната печалба му за второто тримесечие е спаднала с над 80% на годишна база до 48 млрд. рубли (817,3 млн. долара). Причината, според собствения икономически анализ на газовия гигант, са „промените във валутните курсове“, пише Ройтерс.

Резултатите са под прогнозите на анализаторите, които според анкета на агенцията очакваха печалба за второто тримесечие от 50,2 млрд. рубли.

В същото време продажбите за периода април-юни са нараснали до 1,39 трлн. рубли (23,59 млрд. долара) спрямо 1,33 трлн. рубли преди година, информират от компанията.

Заради валутните движения тя е загубила около 140 млрд. рубли през второто тримесечие при печалба от над 150 млрд. рубли година по-рано.

Загубата е свързана с преоценка на дълга на Газпром, близо 80% от който е деноминиран в чужда валута и отразява волатилността на рублата (измерител на промяната на цените на финансов инструмент за дадения период от време). През второто тримесечие рублата поскъпна с около 11% спрямо долара и еврото в сравнение с година по-рано.

Нетният дълг е скочил с 19% през първите шест месеца на годината до 2,29 трлн. рубли (38,8 млрд. долара) към 30 юни 2017 г.

Продажбите на газ от Газпром извън страните от бившия Съветски съюз, основно към Европейския съюз, са се увеличили до 119,1 млрд. куб.м. през първата половина на годината от 109,4 млрд. куб.м. през същия период на предишната година.

Средната цена на газа в Европа обаче, включително митническите такси, се е понижила до 11 117 рубли на 1000 куб.м. през първите шест месеца на годината от 12 798 рубли през периода януари-март 2016 г. заради обезценяването на рублата.

Контролираният от Кремъл енергиен гигант покрива една трета от газовите нужди на ЕС.

Спадът в цените показва още, че компанията е трябвало да бъде по-гъвкава в работата си с клиенти на фона на нарастващата конкуренция от други енергийни източници, включително втечнен природен газ, и доставчици като Норвегия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук