Днес Виктория Василева и Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ внесоха законопроект, който предвижда Бюрото по защита, което в момента е на пряко подчинение на главния прокурор, да премине към Министерството на правосъдието като самостоятелен специализиран отдел.

Депутатите предлагат реформа в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство с аргумента, че в момента в главния прокурор е концентрирана власт, каквато конституционните му правомощия не му дават. А от концентрацията на власт следва и произвол.

Действията по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления са типични за органите на изпълнителната власт. Те упражняват принуда от името на държавата, могат да използват сила, оръжие и помощни средства, да ограничават човешки права, може да се стигне до отнемане на човешки живот, пишат Василева и Йорданов в мотивите си. И допълват, че за такива действия трябва да има граждански контрол, в това число съдебен и от Народното събрание. А това няма как да се случи, ако полицейските функции са в съдебната власт.

Бюрото по защита на главния прокурор изигра главна роля при щурма в президентството миналото лято по време на акцията срещу двамата съветници на Румен Радев. Законът регламентира, че главният прокурор ръководи пряко бюрото, назначава шефа му и служителите и има право да му нарежда лично принудително довеждане или охрана на разследвания. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение, го правят лично по нареждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по дела. Бюрото охранява и самия главен прокурор по негово решение, след като той се отказа от защитата на НСО.

Мотивите към проекта на ИТН преповтарят аргументите на президента Румен Радев, който през март атакува пред Конституционния съд законовата уредба на бюрото.

Законопроектът на партията на Слави Трифонов изпреварва и проекта за бюрото, който депутати от „Демократична България“ дадоха заявка, че ще бъде внесен от тях тази седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!