Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се появи във видео, качено в неговия канал в социалната мрежа „Фейсбук“, за да отговори на актуални въпроси. Той отново опроверга слуховете за влошеното си здраве и коментира последните политически събития.

„В продължение на над 20 години всеки ден съм бил по телевизията и сега се наслаждавам на възможността да не присъствам толкова в публичното пространство. Мога да си върша работата и без да давам интервюта и да обикалям по студиата. Това ми е изключително неприятно. Слухове за мен е имало, откакто съм в публичното пространство. Повечето от тях са неприятни, не знам защо хората ги харесват”, коментира в началото Трифонов.

Трифонов отрече оттеглянето на Николай Василев да е въпрос на слабост и отново защити номинацията му.

„Той е един изключително достоен човек с много качества. Когато решихме да подходим чисто практично към визията на един кабинет, решихме да се свържем с хора, които имат сериозен опит. Василев има сериозен опит, бил е два пъти министър. Запознах се с него и семейството му и установих, че той е много кадърен и много морален човек. Дълго време работихме на база това, че имаме еднакви виждания за това как трябва да изглеждат участниците в един български кабинет“, каза лидерът на „Има такъв народ“.

 

Той коментира и обвиненията към Василев, че е участвал в правителство заедно с ДПС.

„Някои хора, визирам Христо Иванов и „Демократична България”, започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало и ДПС, Николай Василев също е ДПС. По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ, защото той е участвал в правителството на Бойко Борисов като министър. На въпроса защо мисли така, той не можа да даде отговори“ каза Слави.

Той уточни и реалните причини за оттеглянето на номинацията на Николай Василев.

„Оттеглихме го, защото се създаде впечатление, че има някаква връзка с нещо старо, нещо, което не е достатъчно почтено. Няма никакъв проблем, няма значение това, има и други хора, които имат необходимите качества да поемат този пост, както стана ясно”, обясни още Трифонов.

Той каза още, че според него от „Демократична България” искат постове, въпреки че твърдят обратното и е на мнение, че на партията се отделя повече от необходимото внимание.

„Те просто реално искат постове! Николай Василев има общо със старото, трябва да е ново лице. Предлагаме Пламен Николов, той пък нямал опит. Цялото им поведение е такова. Мисля, че ги превръщаме в по-важни, отколкото са“, посочи Трифонов.

 

„Те си имат своето присъствие, за тях са гласували определен брой хора. И те на базата на своето присъствие и силата им в парламента имат и възможността да взимат определени решения. Те сега или ще подкрепят това правителство, или няма и ще носят своите последствия. Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Той има точно толкова, колкото му е отделил и определил суверенът – да бъде четвърта политическа сила. Не му е определил да бъде първа и да решава кой какъв ще бъде“, допълни той.

 

Трифонов заяви, че Иванов може да го подкрепи ако иска, но не е задължително. И предупреди, че всеки, който участва в следващо управление ще носи политическата си отговорност.

Очаквайте подробности.

 

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!