Автор: Ивайло Нинов
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Да си държавник и да знаеш поне един чужд език е нещо съвсем нормално в цивилизованите страни. За съжаление у нас някои от най-високопоставените ни политици са на Вие с езиците.

Например новобранецът на политическата сцена – Слави Трифонов, така и не научи английския като хората. В шоуто си постоянно ползваше преводачи и често се самоиронизираше на тази тема. Пред публиката това минаваше за майтап. Сега като лидер на спечелилата парламентарните избори партия езиковата неграмотност само допълва цялостното усещане, че човекът не си е на мястото. Трифонов се изявява  по фейсбук. Едва ли ще му се наложи да ползва английски на живо, но поне малко да го беше досрамяло от проекто-кабинета. Повечето кадри в него са завършили с отличие западни университети.

И каква стана тя – шефът неук, а подчинените с по три дипломи.

Слави, май е крайно време да запишеш един ускорен курс по английски! Друго си е от диванчето да изръсиш някоя чужбинска фраза – веднага се издигаш в очите на електората.

Всъщност не само учиндолският шоумен е скаран с английския. Бившият министър-председател Бойко Борисов сигурно беше единственият премиер в ЕС, да не кажа в целия свят, който не знае и бъкел английски. Не че му пукаше от този факт, но нечленоразделните му чуждоезикови опити си бяха излагация за цялата ни държава.

Някои ще кажат в негова защита – пак Бойко Борсов го изкарахте най-черния. Спокойно, дори и той има достойна конкуренция! С доста съмнителен английски Николай Бареков изкара цял мандат в Брюксел, вземайки петцифрена заплата в евро. „Европейският парламент е място за млади и пенсионирани политици. Аз попаднах тук на средна възраст и няма какво да постигна повече”, заяви в едно интервю пишман евродепутатът.

Не е вярно, има какво – можеше да научиш поне английския!

Сега всичките ни надежди са отправени към бъдещия политик Кубрат Пулев. Със своята езикова култура той слага в малкото си джобче голяма част от родните парламентаристи. „Велика България” на три езика!

Влади Христов

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!