101-а въздушно-десантна дивизия на САЩ

Американски войници ще бъдат разположени в България като част от плановете на НАТО за възпиране и отбрана на източния фланг. Става въпрос за 2400 военни от легендарната американска 101-ва въздушнодесантна дивизия, които ще бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, посочва БНР.

Американските войници ще участват в усилването на източния флаг, където има батальонни бойни групи, специално създадени с решение на НАТО и одобрено през март и май от българското правителство.

НАТО съобщение

Съобщението се появява дни, след като у нас на посещение беше командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Дарил Уилямс. С военното ръководство той е обсъдил въпроси, свързани с бойната група, разположена у нас.

За подкрепата ѝ до средата на август се очаква до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с 50 единици военна техника да се предислоцират в България. България ще участва с рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата.

101-а въздушно-десантна дивизия на САЩ

Отбелязва се, че 101-а въздушнодесантна дивизия е лека пехотна дивизия на армията на Съединените щати, която е специализирана в операции по въздушно нападение. Известна е като „Крещящите орли“.

Дивизията е наричана от бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс „острието на копието“, а бившият началник щаб ген. Едуард К. Майер я определя като най-мощната и тактически мобилна от дивизиите на американската армия.

Тя е била за първи път в Европа по време на Втората световна война. Известна е с ролята си в операция Overlord  десантите в D-day и десанта на 6 юни 1944 г. в Нормандия.

101-а въздушно-десантна дивизия на САЩ

Изпращането на точно тази американска дивизия сега е символично, защото след най-тежката война, която Европа преживява през миналия век, тя отново е тук, за да брани сигурността на континента, но този път срещу агресивната политика на Владимир Путин. Това означава, че според американците Източна Европа е сериозно заплашена от Русия.

Интересно е да се отбележи, че от страна на българския президент и правителство, както и от страна на българските военни, учудващо няма никаква реакция по този въпрос.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук