Склад, съхраняващ хиляди тонове необезопасен силно експлозивен материал, се очертава като възможен източник на масовия взрив, който разкъса ливанската столица вчера, при което загинаха близо 80 души, раниха 4000 и изпратиха ударна вълна из целия град, която повреди сградите и взриви прозорци на разстояние до 10 километра, съобщава Си Ен Ен.

Премиерът на Ливан Хасан Диаб заяви, че 2750 тона амониев нитрат, който обикновено се използва като селскостопански тор, е съхраняван шест години в пристанищен склад без мерки за безопасност, „застрашаващи безопасността на гражданите“, се казва в съобщение на властите.

Все още не е ясно какво е довело до запалването, което заличи цели улици в столицата.

Първоначалните съобщения в държавните медии обвиняват за взрива  голям пожар в склад на фойерверки близо до пристанището, който вероятно се е разпространил до близките сгради.

Изглежда обаче, че предположението на премиера беше подкрепено от началника на Общата сигурност на Ливан Абас Ибрахим, който каза, че „силно експлозивен материал“ е бил конфискуван години по-рано и съхраняван в склада, само на минути пеша от търговските улици на Бейрут.

4-те милиона жители на ливанската столица, събудили се с ужаса от мащаба на щетите върху своя град, живот и поминък, ще зададат въпроси защо е било позволено толкова големи количества от опасния химикал да се съхраняват в средата на града без адекватни мерки за безопасност и кой носи отговорност за случилото се?

Болниците – вече разширени от продължаващата пандемия на коронавирус – са залети с ранени. Броят на жертвите непрекъснато расте, тъй като от разрушенията се изваждат още тела.

Роднините на изчезналите търсят своите близки по болниците.

Експлозията става в труден за Ливан момент

Взривът идва и в труден момент за страната, която е раздирана от икономически и политически сътресения, засилени от коронавирусната криза.

Въпреки че в Ливан са потвърдени само 5062 случая с коронавирус и 65 смъртни случая, според данни на университета Джон Хопкинс, ограниченията, свързани с пандемията, допълнително задълбочиха продължителната финансова криза в страната.

Избухнаха мащабни протести заради нарастващия глад и бедност, които стигнаха до над 50%, а сцените на хора, които търсят кофи за боклук, за да  се хранят, станаха нещо обичайно.

Прекъсванията на електрозахранването са често срещани в столицата.

Премиерът Диаб започна разследване за експлозията, като заяви, че „няма да почиваме, докато не намерим отговорните за случилото се, да ги подведем под отговорност и да наложим максимално наказание“.

Амониевият нитрат в Бейрут е бил повече от бомбата в Оклахома Сити

Амониевият нитрат е силно летлив материал, който се използва в селскостопански торове и висококачествени експлозиви.

Два тона от химикала в САЩ бяха използвани при бомбата в Оклахома Сити през 1995 г., вътрешен терористичен атентат, при който загинаха 169 души.

След експлозията от посолството на САЩ в Бейрут призоваха хората в района да „стоят на закрито и да носят маски “ поради съобщения за токсични газове, отделени от взрива.

Въпреки това Антъни Мей, пенсиониран следовател по експлозивите на ATF за правителството на САЩ, заяви, че светлият или тъмночервен облак, наблюдаван във видеоклипове на взрива, „не е в съответствие с амониевия нитрат“.

По думите му съединението трябва да предизвика жълт дим.

 „Не казвам, че амониевият нитрат не е участвал в това, може би е било, но изглежда, че и там е имало други елементи“, каза Мей пред Си Ен Ен.

Според количеството взривни вещества и ударните вълни, създадени от взрива, „е типично за това, което би било еквивалентно на изгарянето на килотонна ядрена бомба, що се отнася до теглото на експлозивите.

 „Нямаше ядрен материал, за който знаем, че участва в това, но генерираната ударна вълна, генерираната взривна вълна е еквивалентна на малко ядрено устройство“, каза Мей.

Американският президент Доналд Тръмп предложи помощ на хората в Ливан, като определи инцидента като „ужасна атака“.

По-късно трима служители на Министерството на отбраната на САЩ отговориха на коментарите на президента, казвайки, че няма индикации, че експлозията е била „атака“ и ливанските служители не са нарекли експлозията атака.

Други световни лидери, включително от Израел, Великобритания, Франция, Турция, Катар, Йордания и Испания, предложиха подкрепа и хуманитарна помощ на Ливан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук