експлозия Бейрут

В Ливан е обявен тридневен национален траур след огромната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха най-малко 78 души и бяха ранени повече от 4000. Няма данни за пострадали български граждани. При взрива са изпочупени прозорците на българската дипломатическа мисия в Ливан и на резиденцията на посланика. Засега властите не говорят за умисъл при взрива.

Взривът е устен чак на остров Кипър

Целият град беше разтърсен от взрива, който започна с пожар на пристанището и избухна в огромен облак от гъст дим. Взривът е бил усетен на 240 км на остров Кипър в източното Средиземноморие, където хората първоначално са помислили, че има земетресение.

Президентът Мишел Аун заяви, че експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години.

Той насрочи спешно заседание на кабинета за днес и заяви, че трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение.

Страната ще спазва официален траур в продължение на три дни.

Президентът  също обяви, че правителството ще отпусне извънредно 66 милиона долара за спешна помощ.

„Това, на което сме свидетели, е огромна катастрофа.Навсякъде има жертви и ранени“, заяви пред местните медии ръководителят на Ливанския червен кръст.

Вече започна разследване на причините за инцидента. Върховният съвет по отбрана на Ливан заяви, че отговорните ще бъдат изправени пред възможното „най-суровото наказание“.

Съобщава се, че амониевият нитрат е бил разтоварен от кораб, задържан в пристанището през 2013 г., и след това съхраняван в склад.

Тежък момент за Ливан

Експлозията разтърсва Ливан в чувствителен момент, като икономическата криза изостря стари противоречия, докато страната се бори с коронавирусната криза.

Експлозията стана малко след 18:00 часа местно време вчера. Журналист на Би Би Си, присъствал на мястото на инцидента съобщи за мъртви тела и тежки щети, достатъчни, за да извадят пристанището в Бейрут от функционирането му.

„Всички сгради наоколо са се срутили. Разхождам се през стъкла и отломки навсякъде“, заяви свидетел в близост до пристанището пред АФП.

Властите съобщиха, че болниците са препълнени и много сгради са разрушени, а Ливанският червен кръст обяви спешна кръводарителска акция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!