От 7 май се възстановява работата на зоните за платено паркиране в София.

Работното време на „синя“ и „зелена“ зони започва в 8.30 часа и приключва в 19.30 часа. Разрешеното паркиране в „синя“ зона е в рамките на два часа, а цената е по 2 лева на час. Плащането става или с талон или с SMS на номер 1302.

Паркирането в „зелена“ зона е в рамките на до 4 часа, а цената на час 1 лев. Плащането отново е или с талон или с SMS на кратък номер 1303.

„Служебният абонамент“ също е възстановен.

Паралелно с възстановяването на платените зони, започва и поетапно да се нормализират графиците на градския транспорт. Най-напред се започва с електротранспорта, трамваите и тролеите, които преминават през центъра, а от понеделник, 11 май, се очаква да влязат в делнични разписания метрото и наземният градски транспорт.

От Центъра за градска мобилност казаха, че още утре ще внесат в Столичния общински съвет предложение валидността на винетните стикери за платено локално паркиране да бъде удължено за срока на действие на извънредното положение. Очаква се то да бъде гласувано от съветниците на следващото им заседание.

От дружеството обявиха още, че и през следващата седмица контрольорите ще продължат да бъдат кондуктори като част от екипите ще бъдат придружени и от полицаи. Те ще санкционират пътниците, които се возят без задължителна маска в градския транспорт.

Според изчисленията на ЦГМ загубите им от несъбрани приходи от дейностите им прогнозно възлизат на 18.3 млн. лева за месеците март и април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!