турска лира, обезценяване заплата

Турската лира в четвъртък удари рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, тъй като търговците се притесняват от въздействието на коронавирусната криза върху турската икономика и политиката на Анкара.

Лирата се търгуваше на 7,23 за долар, с 0,6 процента надолу , около обяд, след като достигна рекордно ниското ниво от 7,24 по-рано. Това изведе турската валута в положение, последно наблюдавана по време на валутната криза през 2018 г., когато имаше сериозни напрежения със САЩ.

Лирата е загубила над 17 процента срещу зелените пари от началото на 2020 г. на фона на опасенията, че паричните резерви на страната са изчерпани, за да подкрепят валутата.

Но турският министър на финансите Берат Албайрак се опита да увери инвеститорите във видеоконференция в сряда, че резервите на Турция са повече от адекватни. Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли възможността да поиска помощ от Международния валутен фонд. Вместо това правителството се надява на суапова сделка с Федералния резерв на САЩ, а Албайрак заяви, че Анкара е в контакт с други страни от Г-20 относно подобни ходове.

Американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд миналата седмица поля със студена вода надеждите на Анкара в онлайн събитие на Атлантическия съвет.

„Има определени изисквания, определени от Комисията за отворен пазар на Федералния резерв по отношение на потенциалната допустимост“, каза Сатърфийлд.

„Те са финансови, парични изисквания и условия; те не са политически свързани“, добави той.

Анадолската агенция обвини финансовите институции в Лондон в „манипулативни атаки“ срещу лирата. Агенцията твърди, че този ход е бил определен да съвпадне с призива на Албайрак.

Турският банков регулатор в четвъртък разшири определението за „манипулиране и подвеждащи процедури“. Той заяви, че разпространението на „грешна или подвеждаща информация“ ще се счита за „манипулативно“ действие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук