Брекзит

Брюксел и Лондон днес официално ще финализират търговското споразумение за Брекзит. Европейският съвет обяви вчера, че е приел с писмена процедура решението за подписване на сделката с Обединеното кралство. Документът ще бъде подписан от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  в Брюксел, докато британският премиер Борис Джонсън ще положи подписа си в Лондон.

Сделката ще бъде „временно“ приложена, след като Обединеното кралство напусне единния пазар на 1 януари 2021 г. Споразумението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент, което се очаква да влезе в сила на 28 февруари.

Джонсън обяви, че Брекзит не е раздяла с ЕС, а само разрешаване на въпроси, които са усложнявали отношенията между Обединеното кралство и други европейски държави в продължение на много десетилетия.

„Великобритания отваря нова страница в историята си, като сключва споразумение относно формата на бъдещите отношения и свободната търговия с ЕС и поддържа тесни връзки с континента”. Това съобщение беше разпространео от кабинета на премиера Борис Джонсън.

Според него Великобритания, която винаги е стояла отделно в Европейския съюз и в крайна сметка понякога е играла разрушителна роля в общността, сега ще се превърне в „приятелски съсед“ за Европейския съюз, винаги готова да работи ръка за ръка с Брюксел, при условие, че интересите им съвпадат.

Британските парламентаристи ще прекъснат коледните празници и ще се съберат днес, за да обсъдят и гласуват споразумението с ЕС. Както физически, така и онлайн, членовете на двете камари – долната камара на общините и горната камара на лордовете ще участват в срещата.

Великобритания гласува за напускане на ЕС в горещо оспорван референдум през 2016 г. с 52% „за” и 48% „против”. Официално тя напусна ЕС в края на януари тази година. Оттогава се намира в преходен период, което означава, че Обединеното кралство все още спазва правилата на ЕС, докато разработва нов търговски режим.

Брюксел и Лондон постигнаха търговско споразумение след Брекзит на 24 декември след месеци преговори и само седмица преди края на преходния период.

Преговорите бяха напрегнати и остри, като несъгласието беше съсредоточено върху три ключови въпроса: риболовът, който е икономически маловажен, но политически значим; така наречените равнопоставени условия, при които ЕС искаше да защити целостта на единния пазар срещу нелоялна конкуренция, като гарантира, че Обединеното кралство не използва прекомерни държавни субсидии или не намалява своите регулаторни стандарти, като същевременно има достъп без тарифи и квоти; и управлението, което касае начинът, по който сделката ще бъде приложена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук