Хърватия земетресение

Седем се вече жертвите на силното земетресение от 6,4 по Рихтер, което разлюля вчера Хърватия. Половината от град Петриня, до който е бил епицентърът на труса, е в руини. Военни се включиха в разчистването на района. Вторичните трусове продължават и тази сутрин. Последният е бил с магнитуд 4,9 по Рихтер.

Хърватия земетресение

Седем загинали, шестима с тежки наранявания, а двайсет с по-леки. Това сочат последните данни за пострадалите сред труса. Материалните щети от земетресението в местната болницата са огромни.

Хърватия земетресение

Разрушено е цялото отделение за вътрешни болести, интензивното отделение, хирургията, гинекологията. Останала е непокътната само новата сграда на болницата, където се пренасят болните от пострадалите отделения.

Част от пациентите ще бъдат откарани в други болници, а някои от тях са транспортирани с хеликоптери.

Повече от половината от сградите в Петриня са разрушени, други са напукани и за да се върнат хората по домовете си сградите трябва да бъдат обследвани. В момента целият град е пуст.

Контингент от 300 войници пристигна в град Петриня. Хърватският премиер Андрей Пленкович също веднага отиде в най-засегнатия район. Армията е осигурила 500 места за настаняване на хора в казарми, като за тази цел ще бъдат използвани и близките хотели.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било почувствано от 6 милиона души, а по данни на Програмата за опасност от земетресения на Геологическия топографски институт на САЩ (USGS) освен в Хърватия то е било усетено в още 11 страни: Босна и Херцеговина, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Черна гора, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Австрия.

Като предпазна мярка временно беше преустановена работата на словенската атомна електроцентрала „Кршко“ .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук